Azi se afișează rezultatele finale la Evaluare Națională 2018. Când încep înscrierile la liceu

Evaluare Naţională 2018

Rezultatele finale la Evaluare Naţională 2018, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate sâmbătă. Primele rezultate, publicate marţi, arată că 73,5% din absolvenţii clasei a VIII-a au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, în timp ce 319 candidaţi au avut medii de 10.

Cele mai mari note au fost la Limba şi literatura română, unde 118.969 de candidaţi (83%) au luat note peste 5, dintre ei 2.089 fiind notaţi cu 10. În ceea ce priveşte Matematica, 87.577 de candidaţi (61,3%) au note peste 5, iar 1.903 candidaţi au obţinut nota 10.

Conform Ministerului Educaţiei, rata de participare la Evaluare Națională 2018 a fost de 94,8%: 142.847 de candidaţi au fost prezenţi dintr-un total de 150.603 elevi înscrişi. Procentul celor care au încheiat examenul cu note peste 5 a fost mai mic în acest an, comparativ cu sesiunea din 2017 dinainte de contestaţii, când 76,9% din candidaţi au avut medii peste 5. Şi numărul celor care au încheiat examenul cu media generală 10 a fost mai mic, anul trecut 467 de candidaţi obţinând rezultatul maxim.

Evaluarea Naţională se desfăşoară anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.

După Evaluare Națională 2018 urmează înscrierile la liceu

În perioada 29 iunie-3 iulie, absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, vor completa în fişele de înscriere opţiunile liceelor şi profilului pe care doresc să-l urmeze. Cei care doresc să participe la admitere în alt judeţ vor completa fişele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Naţională de Admitere.

Repartizarea computerizată la licee se va face pe 9 iulie, în funcţie de media de admitere obţinută şi de opţiunile din fişa de înscriere la admiterea la liceu. Pentru liceele din filiera vocaţională, profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic, precum şi pentru Liceul Waldorf, specializarea filologie, s-au organizat probe de aptitudini în luna mai. Unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate din unităţile de învăţământ liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti.

În perioada 10-13 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi candidaţii, iar pe 13 iulie unităţile de învăţământ liceal de stat vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă.

În perioada 16-18 iulie, Comisia judeţeană de admitere va rezolva situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, repartizarea candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaţilor care nu au participat şi a celor care au participat, dar nu au fost repartizaţi în această etapă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.