Avocatul Poporului: Consiliile Locale nu mai pot ridica mașinile parcate neregulamentar

Avocatul Poporului a sesizat instanța supremă asupra hotărârilor de consilii locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. Avocatul Poporului spune că doar Guvernul poate decide astfel de sancţiuni, informează digi24.ro.

Litoral Conect masini ridicate Constanta„Potrivit unei orientări jurisprudenţiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, deciziile pentru sancţionarea celor care încalcă legea circulaţiei trebuie reglementate doar de Guvern, prin lege, nu de consiliile locale. Ceea ce înseamnă că şoferii pot obţine în instanţă anularea deciziilor de ridicare a maşinilor. Mai mult, cei care au plătit ca să-şi recupereze vehiculele ar putea obţine despăgubiri în justiţie.

În Capitală, doar în sectoarele 1 şi 6 se mai ridică autoturisme. În celelalte, reglementările similare fie au fost suspendate, fie nu s-a aplicat niciodată.

Şoferii bucureşteni ale căror maşini sunt ridicate plătesc o amendă către poliţia locală, dar şi o taxă suplimentară. Aceasta este între 200 şi 600 de lei, dar poate fi şi mai mare dacă maşina stă în parcul auto mai multe de 24 de ore. Banii se împart între primărie şi firma care tractează.

În luna mai, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor analiza sesizarea Avocatului Poporului. Decizia instanţei va fi definitivă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here