În curând românii vor beneficia de teste pentru depistarea virusului care a condus la decesul a șase persoane în China. Deși experții susțin că șansele ca acesta să fie transmis în România sunt mici, nu exclud măsuri de precauție.
Cel mai probabil, testările vor fi efectuate la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-vă că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară nostra și poate chiar la Institutul „Matei Balș”, teste care să poată depisteze acest tip de virus”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, pentru Mediafax.
„Înseamnă, practic, identificarea pacienților și a contactelor acestor pacienți, supravegherea lor, tratarea într-o zona în care să facă puțin probabilă răspândirea infecției. Sunt la aeroporturi, aeroporturile care au curse directe cu regiunea afectată din China, pe de o parte, care înseamnă, de fapt, identificarea pacienților febrili, care ar putea să vină din zona afectată și ar putea să aducă această afecțiune în țară în care ajung. În momentul de față nu avem decât patru cazuri și trei țări care au fost afectate. Mă refer la Coreea de Sud, Japonia și Thailanda”, a adăugat el.
Primele îmbolnăviri au apărut acum o lună în China, iar în scurt timp infecția s-a răspândit și în Coreea de Sud, Thailanda și Japonia.
OMS a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS. Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.
Cetățeanul TV