Aurescu, semnal de alarmă: NATO ar putea intra în conflict cu Rusia!

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, într-o intervenţie la CNN, că NATO nu poate institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, în cazul unui astfel de demers existând riscul unui conflict direct cu Federaţia Rusă.

Oficialul a menţionat că statele membre NATO sprijină Ucraina.

CITEŞTE ŞI: Elicoptere din Ucraina au aterizat în România: Nu sunt înarmate!

„Din păcate, nu putem institui o astfel de zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei pentru că, dacă facem acest lucru, ar însemna (..) că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia. Şi cum Ucraina nu este stat membru NATO, Alianţa nu poate face acest lucru, din păcate”, a declarat Bogdan Aurescu. Întrebat care este soluţia în acest caz, demnitarul a menţionat că NATO a oferit deja foarte mult sprijin Ucrainei.

NATO a sprijinut Ucraina

„Ani la rând, NATO a sprijinit Ucraina în creşterea capacităţilor sale de apărare. Ucraina este, de ceva timp, Partener cu Oportunităţi Sporite al NATO. Aşadar, există mult sprijin oferit deja Ucrainei de către NATO. (..) Cred că statele membre NATO şi UE au oferit, individual, foarte mult sprijin Ucrainei. După cum vă amintiţi, UE a adoptat deja o decizie de a finanţa aprovizionarea cu armament a Ucrainei”, a precizat Aurescu. Referitor la refugiaţi, Bogdan Aurescu a menţionat că în România au ajuns peste 300.000 de cetăţeni ucraineni. „La acest moment, mai mult de 83.000 dintre ei au rămas în România, se află în ţara noastră, iar acum încercăm să ajutăm şi ţara vecină, Republica Moldova, o ţară foarte mică şi cu o capacitate limitată de a gestiona o asemenea povară. Aşadar, împreună, creăm un coridor verde între graniţa dintre Republica Moldova cu Ucraina şi până la graniţa dintre România şi Republica Moldova, pentru a ajuta la transferarea unui număr mare de refugiaţi, în aşa fel încât aceştia să ajungă direct în România. Ajutăm pe oricine ajunge pe teritoriul românesc. Majoritatea sunt mame şi copii, iar mai mult de o treime dintre cei care rămân aici sunt copii”, a afirmat ministrul.

Ucraina, distrusă

Oficialul a precizat că, deocamdată, România face faţă fluxului de refugiaţi, însă este convins că numărul acestora va creşte în perioada următoare. „Chiar dacă luptele în Ucraina vor înceta, ţara este practic distrusă de război, nimic nu mai funcţionează acolo, iar numărul refugiaţilor va creşte, fără doar şi poate. (..) În ceea ce-i priveşte pe cei care rămân în România, am luat deja o serie de măsuri la nivel intern şi ne pregătim să le oferim şi şcolarizare copiilor, deja le oferim acces la servicii medicale gratuite tuturor celor care rămân în România, încercăm să le facilităm accesul pe piaţa muncii. Deci facem tot posibilul să le creăm cele mai bune condiţii celor care rămân, ca să se simtă în siguranţă în România şi să aibă parte de confort, pe cât posibil, atât cât permite situaţia”, a declarat Aurescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.