Aurescu, declaraţii de ULTIMĂ oră despre intrarea în Schengen: Suntem parte a soluţiei!

Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a avut luni consultări politice cu ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlić Radman, acesta afirmând în cadrul declaraţiile de presă comune că atât România cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşţe gestionarea fluxurilor migratorii şi este clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state.

CITEŞTE ŞI: Aurescu: Condițiile puse de premierul Olandei pentru acceptarea României în Schengen au fost îndeplinite

Ministrul de Externe a afirmat în declaraţiile de presă comune că această vizită are loc în într-un context special, şi anume aniversarea în acest an a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Croaţia.

Promovarea de proiecte la nivel regional

Bogdan Aurescu a precizat că dialogul a vizat relaţiile bilaterale, atât în plan politic cât şi în plan economic, sectorial, inclusiv prin promovarea de proiecte la nivel regional.

„Am salutat împreună tendinţa pozitivă a a schimburilor comerciale bilaterale, avem deja în acest an o creştere cu peste 325 a valorii acestora, comparative cu anul trecut şi suntem convinşi că această evoluţie va continua şi mai departe”, a mai spus Aurescu, precizând că a constatat angajamentul reciproc şi atenţia acordată de către autorităţile ambelor state pentru protecţia persoanelor aparţinând minorităţii croate din România, repsectiv minoritatea română din Croaţia.

În ceea ce priveşte agenda europeană, Bogdan Aurescu a afirmat că a abordat în discuţiile cu omologul său din Croaţia obiectivul pe care ambele state îl urmăresc, şi anume aderarea la Spaţiul Schengen.

„Împărtăşim o evaluare comună şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale UE, la crearea unui Spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşţe gestionarea fluxurilor migratorii şi de asemenea este clar că este în interesul UE ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a mai spus Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că o altă discuţie a vizat aderarea celor două state la OCDE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here