AUR luptă în Parlament pentru mărul românesc: Supermarketurile pun condiţii imposibil de realizat!

Deputatul AUR Mureş Dan Tanasă a anunţat, joi, că a prezentat ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, problemele grave cu care se confruntă pomicultorii, întrucât nu mai pot vinde marfa în marile lanţuri de magazine şi a solicitat intervenţia ministerului pentru salvarea mărului românesc.

„În condiţiile în care întreaga Europă se teme de o criză alimentară, consider necesară intervenţia Ministerului Agriculturii în a salva un produs autentic: mărul românesc. Merele produse în livezile mureşene au fost mândria judeţului, au fost cunoscute şi apreciate în toată ţara şi în multe ţări din Europa, Asia şi Africa (unde au fast exportate până în 1990).

Exporturi

Anual se exportă şi acum peste 20.000 tone de mere. Doar pasiunea şi entuziasmul pomicultorilor români a păstrat o bună parte din vechile plantaţii. S-au înfiinţat sute de hectare de livezi, cultivate cu meri, super-intensive moderne. Dar astăzi pomicultorii români se află în pragul disperării, au ajuns în situaţia de a fi nevoiţi să defrişeze plantaţii ultramoderne (irigate prin picurare, cu plase antigrindină) pentru că nu-şi pot vinde merele.

CITEŞTE ŞI: Trei tineri au vrut să plătească la o benzinărie cu capital rusesc cu trei găleţi de monede: Aurul rusesc!

Supermarketurile le pun condiţii imposibil de realizat, oferindu-le preţuri mici, de neacceptat, deoarece se preferă achiziţia merelor din import. Românii cumpără şi consumă din supermarketuri mere din Polonia, Italia şi Spania. Deşi există capacitatea profesională de a produce mere care să satisfacă cele mai exigente dorinţe (confirmate de aprecierile primite din partea consumatorilor din ţările unde se exportau mere), deşi dispun de depozite frigorifice, funcţionale (cu capacitate de 12.000 tone), România preferă să importe mere”, a declarat deputatul Dan Tanasă.

Interpelare pentru ministrul Agriculturii

În acest sens, a arătat deputatul AUR Mureş, i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu privire la măsurile care se iau pentru salvarea mărul românesc.

„În supermarketuri ar trebui să se vândă cu precădere produse autohtone, într -un procent de cel puţin 70% pentru a fi protejate produsele româneşti, iar cerinţele comercianţilor ar trebui să fie normale, negociabile. Deşi pomicultorii sunt organizaţi în cooperative, asociaţii sau societăţi, nu pot intra pe piaţa internă şi pe cea externă (îndeosebi cu producţia de mere), fără ajutorul statului. În anul 2021, în marile bazine pomicole Voineşti, Fălticeni, Bistriţa, disperarea unor pomicultori a ajuns până la a nu-şi mai recolta fructele, neavând posibilitatea de desfacere”, a arătat Dan Tanasă în interpelare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.