joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăAUR cere despăgubiri de 100.000 de euro de la PSD: Au furat...

AUR cere despăgubiri de 100.000 de euro de la PSD: Au furat startul campaniei electorale!

-

În România, reclama electorală este interzisă în afara campaniei, respectiv perioada 10 mai – 8 iunie 2024. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre a Autorității Electorale Permanente publicată în martie 2024, în Monitorul Oficial.

CITEŞTE ŞI: Paul de România, prins în Malta: Ce urmează

Cu toate acestea, nimeni nu respectă aceste prevederi, drept urmare toate localitățile au fost împânzite cu afișe și bannere în favoarea candidaților.

Legea spune că reclama politică nu e publicitate electorală

La Vaslui, organizația județeană AUR a dat în judecată PSD, solicitând ca afișele electorale în favoarea candidaților la primăria municipiului, Lucian Braniște și la Consiliul Județean, Ciprian Ionuț Trifan, să fie date jos, pentru că au fost postate cu săptămâni bune înainte de startul oficial al campaniei.

În cerere, cei de la AUR se arată prejudiciați de acțiunile electorale ale social-democraților, contracandidați la alegerile locale din 9 iunie 2024. Drept urmare, ei au solicitat plata unor daune cominatorii în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, până la ridicarea efectivă a panotajului electoral, considerând că a fost încălcat principiul egalității de șanse în alegeri. Acțiunea în instanță a fost depusă pe cale de ordonanță președințială, procedură care se aplică pentru situațiile urgente.

Finanţarea campaniei electorale

Potrivit art. 20, alin. 1 din Hotărârea privind aprobarea ghidului finanțării campaniei electorale, este considerată propagandă orice material scris, audio sau video care îndeplinește următoarele condiții:

Se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat
Este utilizat în perioada 10 mai - 8 iunie 2024, ora 07:00
Are ca obiectiv electoral și se adresează publicului larg
Depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului

Paradoxuri românești: promovarea electorală în afara campaniei, interzisă și permisă în același timp

Pe de altă parte, publicitatea politică este permisă și în perioadele dintre campaniile electorale, fiind prevăzută de Legea 185/2013, privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate. Legislația face diferență între reclama politică și cea electorală, care este interzisă între campanii. În fapt, partidele care își promovează candidații se ascund în spatele faptului că legea nu e prea clară în a diferenția cele două tipuri de mesaje.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ministrul Mediului a convocat Comitetulu de Urgenţă după alertele ANM

0
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat joi Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU, ca urmare a avertizărilor meteorologice transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). CITEŞTE ŞI: Kelemen Hinor acuză că România nu are relaţii bune...