Argeș: Prime nelegale de sute de mii de lei pentru angajații instituțiilor publice

ArgeșÎn județul Argeș mai multe instituții publice au acordat în 2013 prime și sporuri angajaților fără ca aceste plăți să aibă temei legal. Asta a constat Curtea de Conturicare a considerat că primele de Crăciun, de Paști și alte bonusuri au fost acordate nelegal.

Potrivit raportului Curţii de Conturi pentru anul 2013, angajaţii unor primării, dar şi cei ai unui spital din judeţul Argeş au beneficiat de prime şi sporuri care sunt considerate nelegale. La Mioveni, angajaţii primăriei oraşului au primit, în aprilie şi decembrie 2013, prime de Paşti şi de Crăciun neprevăzute în legislaţia aplicabilă angajaţilor instituţiilor publice.

Suma totală alocată de la bugetul local pentru aceste bonificaţii este de peste 80.000 de lei. Astfel, în baza unor dispoziţii emise de primarul oraşului, de la bugetul local a fost alocată suma de 41.100 de lei pentru prime de Paşti şi 40.350 de lei reprezentând prime de Crăciun în anul 2013 pentru salariaţii primăriei.

La aceste sume, auditorii Curţii de Conturi au calculat majorări de întârziere de 12.735 de lei, rezultând astfel un prejudiciu de 94.185 de lei adus bugetului local. Tot la Mioveni, angajaţii Centrului Cultural din oraş, instituţie aflată în subordinea autorităţilor locale, au primit şi ei în 2013 prime de Paşti şi de Crăciun, sumele, în cuantum total de 4.650 de lei, fiind alocate în baza unor decizii emise de directorul Centrului Cultural.

Nereguli au fost constatate și la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Mioveni. Inspectorii Curții de Conturi spun că angajații au primit în 2013 prime de Paşti şi Crăciun în cuantum total de 44.700 lei.

În anul 2013, şi salariaţii Primăriei Băiculeşti, din judeţul Argeş, au beneficiat de sporuri salariale. La Băiculeşti au fost acordate spor de fidelitate, spor de loialitate faţă de instituţie, spor de dispozitiv, dar şi de spor pentru condiţii vătămătoare sau periculoase şi spor pentru exercitarea controlului financiar preventiv propriu care a fost acordat în cuantum mai mare decât cel prevăzut de lege.

Și angajaţii Consiliului Judeţean au beneficiat de prime ilegale de Paşti şi de Crăciun. Conform raportului Curţii de Conturi, fiecare salariat a primitcâte 150 de lei cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun.

Banii respectivi au fost acordaţi pentru cumpărarea de cadouri copiilor angajaţilor CJ iar sumele au fost suportate din capitolul bugetar „Bunuri şi servicii”. Sumele totale astfel acordate sunt în cuantum de 20.400 lei, Curtea de Conturi calculând majorări de întârziere de 3.433 lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here