Animalele de companie pot fi duse de astăzi pe plajă! Reguli stricte pentru stăpâni

Începând cu data de 21 martie intră în vigoare legea care permite românilor să meargă cu animalele de companie pe plajă.

Pentru aceasta, însă, vor trebui să îndeplinească anumite condiții, în caz contrar fiind pasibili de amenzi usturătoare.

Legea care permite românilor să meargă cu animalele de companie pe plajă a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută și a intrat în vigoare începând cu data de 21 martie. Actul normativ a venit la pachet cu amenzi usturătoare pentru cei care nu o respectă întocmai. Sancțiunile pot ajunge și până la 10.000 de lei.

Până în prezent, potrivit vechilor reglementări, turiştii nu aveau voie să intre cu animalele de companie pe plajă. Cei care nu repectau retricțiile erau sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Reguli stricte

Noua lege, care a intrat în vigoare, prevede ca proprietarii de animale de companie să le poată aduce pe plajă. Ei trebuie să respecte două reguli foarte stricte, pentru a evita amenzile.
Ce prevede legea din 21 martie

În primul rând, începând de luni, 21 martie, toate animalele de companie care vor intra pe plajele litoralului Mării Negre vor trebui să fie ţinute în zgardă/ham şi lesă. În plus, stăpânii vor trebui să curețe de fiecare dată, mizeria făcută de aceste animale de companie. În caz contrar, dacă nu vor respecta aceste reguli prevăzute de lege, proprietarii riscă sancțiuni destul de mari.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje. (…)

Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, se arată în actul normativ.
Care sunt sancțiunile pentru cei ce încalcă legea

Sancţiuni usturătoare

Astfel, persoanele prinse că nu îşi ţin animalul de companie în lesă vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Sancțiuni mult mai mari, între 1.000 şi 10.000 de lei, sunt aplicate celor care nu curăță mizeria făcut de aceste animale și lasă plaja murdară.

Conform noilor reglementări, sancțiunile vor fi aplicate de polițiștii locali, agenții și ofițerii Poliției Române, dar și ofițerii și subofițerii din Jandarmeria Română.

Pe de altă parte, legea permite accesul liber, pe plaje, pentru câinii utilitari. Aceștia vor putea participa la diferite acțiuni în aceste spații, chiar fără acordul operatorilor plajelor turistice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here