Maia Sandu l-a desemnat pe Andrei Năstase ministru de Interne, primarul invalidat de la Chișinău

Andrei Năstase ministru de Interne

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat pe Andrei Năstase ministru de Interne. El a câștigat anul trecut alegerile pentru Primăria Chișinău, care însă au fost invalidate de Comisia Electrorală Centrală.

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul.

Anterior, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. Totuși, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13,00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Maia Sandu premier, Andrei Năstase ministru de Interne

Structura noului Guvern de la Chișinău este următoarea:

Maia Sandu – prim-ministru

Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne

Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare

Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor

Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale

Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Pavel Voicu – ministrul Apărării

Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei

Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Cum a fost invalidat mandatul de primar al lui Andrei Năstase

La alegerile locale de anul trecut, Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban – 47,43%.

Pe 19 iunie 2018 alegerile locale de la Chișinău au fost declarate nule pe motivul încălcărilor admise de ambii candidați, care au constat în efectuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, contrar prevederilor Codului electoral. Mandatul primarului ales, Andrei Năstase, nu a fost validat de magistrații Judecătoriei Centru, Chișinău, decizie menținută, la 21 iunie 2018, de Curtea de Apel din Chișinău, precum și de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care, la 25 iunie 2018, a dat ultimul verdict în cazul validării rezultatelor alegerilor în Chișinău din 3 iunie.

Pe 29 iunie 2018 Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule alegerile locale desfășurate în Chișinău. Decizia a fost susținută cu votul a cinci membri.

LĂSAȚI UN MESAJ