ANALIZĂ INTERNAȚIONALĂ. Portretul fiului dictatorului din Venezuela, luat și el în colimator de americani

Fiul lui Maduro, sursa: The Guardian

Analiză internațională. SUA au instituit recent sancţiuni împotriva lui Nicolasito Maduro Guerra, fiul de 29 de ani al preşedintelui contestat al Venezuelei, acuzându-l că a fost implicat în mecanismele de propagandă şi de cenzură, că a profitat de minele din Venezuela şi că a pus presiune pe armată să ţină departe de ţară ajutorul umanitar în plină criză alimentară. Cine este însă acest tânăr care se prezintă pe reţelele de socializare drept un economist şi se mândreşte cu talentele sale muzicale?

Autor: Octavian Ionașcu

Noile sancţiuni ale administraţiei Trump au drept scop să intensifice presiunea asupra lui Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 a fost calificată drept nelegitimă de către SUA şi de majoritatea naţiunilor occidentale.

„Maduro se bazează pe fiul său Nicolasito şi pe alţi apropiaţi de regimul său pentru a menţine un control autoritar asupra economiei şi a reprima poporul din Venezuela”, a precizat într-un comunicat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

„Departamentul Trezoreriei va continua să vizeze rudele complice ale persoanelor din cercul intim al regimului ilegitim care profită de corupţia lui Maduro”, a spus Mnuchin, care se afla la Osaka, în Japonia, alături de preşedintele Donald Trump, pentru summitul G20. SUA au instituit sancţiuni împotriva a peste 100 de oficiali şi membri ai cercului intim al regimului acuzaţi de corupţie, încălcarea drepturilor omului şi trafic de droguri, printre care Maduro însuşi şi soţia sa actuală, Cilia Flores.

Regimul Maduro, „stors” ca o lămâie

Guvernul din Venezuela a replicat că noile măsuri sunt „ilegale” şi a precizat că au „scopul întunecat” de a încerca să atace direct familia Maduro după ce tentativele anterioare ale administraţiei Trump de a-l răsturna pe liderul socialist au eşuat, relatează Reuters.

Guvernul „respinge atacurile continue ale administraţiei Trump care încearcă să submineze, fără succes, spiritul şi voinţa unui popor hotărât să preia frâiele propriului destin”, a precizat acesta într-un comunicat.

SUA îl susţine pe liderul opoziţiei Juan Guaido, şeful parlamentului din Venezuela, care a invocat constituţia ţării în ianuarie pentru a se declara preşedinte interimar.

Maduro a păstrat însă susţinerea armatei ţării şi a altor instituţii şi spune că Guaido este o marionetă a Washingtonului.

Sancţiunile Trezoreriei americane înseamnă că orice bunuri deţinute de tânărul Maduro în SUA vor fi îngheţate şi va fi dificil pentru el să transfere bani prin sistemul bancar internaţional. De asemenea, cetăţenii americani nu vor putea face afaceri cu el.

Totuşi, un oficial de rang înalt al administraţiei americane contactat de Reuters a refuzat să precizeze dacă Nicolasito Maduro Guerra deţine bunuri în SUA.

El a precizat însă că administraţia Trump va continua să instituie sancţiuni împotriva unor persoane cu legături cu Maduro, inclusiv magistraţi din Curtea supremă din Venezuela. „Vom continua să vizăm corupţia şi să stoarcem regimul Maduro până când nu mai are cu ce fonduri să se susţină”, a mai spus oficialul citat.

Un tânăr talentat, cu „interese” multiple

Ca şi tatăl său, Nicolasito este înalt şi corpolent. La 29 de ani, este unul dintre cei mai tineri politicieni din cercul restrâns al lui Maduro, scrie The Guardian într-un articol dedicat fiului dictatorului.

Despre el se spune că este un jucător important în comerţul cu aur din Venezuela. Potrivit lui Manuel Ricardo Cristopher Figuera, un fost şef al spionilor care a fugit recent în SUA, un consilier al lui Nicolasito a înfiinţat o companie pentru a cumpăra aur de la mineri şi a-l vinde băncii centrale din Venezuela la preţuri mult umflate.

Se ştiu puţine lucruri despre viaţa personală a lui Nicolasito, în afară de faptul că este căsătorit şi are doi copii.

În biografia sa pe Twitter se descrie drept un absolvent de studii economice şi interpret la flaut în celebra reţea de orchestre pentru tineret El Sistema, deşi criticii guvernului au exprimat îndoieli privind ambele informaţii.

Nicolasito_Maduro, impreuna cu tatal sau, sursa: Reuters, Aljazeera
Nicolasito_Maduro, impreuna cu tatal sau, sursa: Reuters, Aljazeera

Cariera sa politică a început imediat după ce tatăl său a fost ales preşedinte în 2013, când la vârsta de 23 de ani a fost numit şef al Corpului inspectorilor preşedinţiei, ceea ce a atras imediat acuzaţii de nepotism.

În 2014 el a fost numit, în ziua în care împlinea 24 de ani, director al şcolii de cinema din Venezuela, suscitând din nou îndoieli asupra competenţelor sale. „Maduro nu ştie nimic despre cinema”, a declarat la momentul respectiv dramaturgul venezuelean consacrat José Tomás Angola. „Ceea ce ştie el este cum să fure o cameră”, a adăugat el.

Pe 25 ianuarie 2017, preşedintele Maduro a inventat o funcţie pentru fiul său, cea de Director general al Delegaţiilor prezidenţiale şi instrucţiunilor vicepreşedintelui, suscitând noi acuzaţii de nepotism.

Din 2017, Nicolasito a fost ales membru al adunării naţionale constituante, organismul format din loialişti înfiinţat pentru a-şi asuma atribuţiile parlamentului ales legitim şi controlat de opoziţie.

În prezent, Nicolasito Maduro Guerra este lider al organizaţiei de tineret a Partidului socialist la putere.

Un beligerant iubitor de lux

Fiul lui Maduro a rămas în atenţia publică în principal prin două episoade, ambele ieşind în evidenţă prin excese.

În primul dintre ele, după ce Donald Trump a vorbit despre posibilitatea unei intervenţii militare pentru a-l înlătura pe Maduro de la putere, Nicolasito a răspuns cu un discurs prin care ameninţa – nici mai mult, nici mai puţin – cu o invazie venezueleană a SUA. „Armele vor ajunge la New York, dle Trump!”, a spus el în discursul din Adunarea constituantă. „Vom ajunge până la Casa Albă şi o vom cuceri!”, a mai ameninţat el.

Nicolasito Maduro Guerra
Nicolasito Maduro Guerra, sursa: Reuters

În al doilea episod, Nicolasito a provocat revoltă pe 14 martie 2017 când a fost filmat la nunta lui Jose Zalt (un om de afaceri venezueleano-sirian care deţine brandul vestimentar Wintex) din Caracas, în timp ce dansa pe muzică arăbească şi cei din anturajul său aruncau cu dolari. Deşi toată lumea a putut vedea la televizor incidentul de la hotelul de lux Gran Melia, cu atât mai revoltător cu cât ţara se confrunta cu un colaps economic şi cu penurii alimentare majore, fiul lui Maduro a spus mai târziu la o reuniune a partidului că este vorba de „bârfă”.

Într-un alt incident, o femeie pe nume Rita Morales l-a fotografiat cu telefonul mobil pe Maduro Guerra în Creole Club din Maracaibo. Potrivit martorilor, Maduro a ajuns la petrecere înconjurat de bodyguarzi şi stătea departe de restul invitaţilor. Bodyguarzii săi au încercat să-i ia telefonul femeii şi să o forţeze să şteargă fotografiile. Ea a refuzat însă şi a plecat de la petrecere. La câteva zile după acest incident, Rita Morales a primit vizita unor oameni ai legii, care i-au distrus telefonul. În iunie 2017, ofiţeri ai Serviciului bolivarian de informaţii (SEBIN) au reţinut-o pe Morales şi pe soţul ei când încercau să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Aruba pe aeroportul internaţional La Chinita şi i-au dus pe amândoi la sediul SEBIN.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.