ANALIZĂ INTERNAȚIONALĂ Cei zece care se luptă pentru viitorul partidului care a scos Marea Britanie din UE

Analiză politică internațională. Lupta pentru conducerea Partidului Conservator britanic şi, în mod implicit, pentru funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, după ce Theresa May a demisionat pe 7 iunie din fruntea executivului, se va da între zece candidaţi, înscrişi oficial în cursă până la 10 iunie.

În această competiţie dură se confruntă, pe de o parte, cei care insistă ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie şi, pe de altă parte, cei care sunt dispuşi să accepte o perioadă mai lungă pentru renegocierea Brexitului.

Cele mai mari şanse le are fostul ministru de externe Boris Johnson, unul dintre cei mai vehemenţi politicieni conservatori britanici care susţin ieşirea ţării insulare din organizaţia europeană.

În ceea ce o priveşte, Uniunea Europeană a ţinut să afirme foarte clar că alegerea succesorului Theresei May nu va avea niciun impact asupra ”acordului de divorţ” convenit deja cu Londra, care nu va fi renegociat.

Autor: Octavian Ionașcu

Demisia Theresei May de la conducerea guvernului britanic, pe care îl va coordona totuşi până la desemnarea noului prim-ministru, a animat spiritele în rândul potenţialilor lideri ai Partidului Conservator. Cursa pentru preşedinţia formaţiunii se va da, practic, între cei care doresc cu ardoare ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie 2019 (aşa cum s-a convenit cu Bruxellesul), cu sau fără un acord votat de parlament, şi cei care susţin că forul legislativ va bloca această posibilitate şi că, în consecinţă, guvernul de la Londra trebuie să se pregătească pentru o renegociere mai îndelungată a acordului încheiat de Theresa May cu Uniunea, nota recent politico.eu.

Zece au intrat în cursă

În competiţie s-au înscris zece candidaţi: fostul ministru de externe Boris Johnson, actualul deţinător al acestui portofoliu Jeremy Hunt, ministrul afacerilor interne Sajid Javid, ministrul mediului Michael Gove, fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab, ministrul sănătăţii şi asistenţei sociale Matt Hancock, ministrul pentru dezvoltare internaţională, Rory Stewart, fostele membre ale cabinetului Esther McVey şi Andrea Leadsom şi deputatul Mark Harper.

Competiţia pentru adjudecarea şefiei Partidului Conservator din Marea Britanie a pierdut singurul avocat al organizării unui nou referendum privind Brexitul, în persoana lui Sam Gyimah, fost ministru al învăţământului superior, care s-a retras din cursă luni seară pe motiv că a intrat prea târziu pentru a obţine sprijin suficient. Fiecare candidat a avut nevoie de susţinerea a opt deputaţi conservatori pentru a putea intra în primul tur de scrutin, programat pentru joi, 13 iunie. Gyimah a fost singurul candidat care a susţinut ferm convocarea unui nou referendum referitor la Brexit, o propunere sprijinită de puţini politicieni conservatori. Confirmând că se retrage, Sam Gyimah a spus că intenţia sa fusese să “lărgească dezbaterea şi să aducă în atenţie diversele opinii ale milioanelor de britanici despre Brexit”.

“Obiectivul meu de a pleda pentru o soluţie pentru ieşirea din impas şi de a aduce noi idei care să ajute partidul meu să câştige de pe urma modernizării Marii Britanii nu se va schimba”, a adăugat fostul ministru, care nu a dezvăluit însă pe care dintre cei zece candidaţi îi va susţine în continuare.

Primul tur de scrutin este prevăzut pentru dimineaţa zilei de 13 iunie, când cei 313 deputaţi ai Partidului Conservator vor vota, urmând să fie eliminaţi candidaţii care obţin cel mult 16 voturi. În al doilea tur, programat pentru 18 iunie, vor fi eliminaţi candidaţii care iau 32 de voturi sau mai puţine. Parlamentarii conservatori vor continua să voteze în runde succesive până când în cursă rămân doi candidaţi, noul lider fiind ales în săptămâna 22-28 iulie de către membrii partidului.

Cine sunt cei zece candidaţi?

Boris Johnson şi-a lansat miercuri, 12 iunie, campania pentru obţinerea preşedinţiei Partidului Conservator printr-o promisiune că la 31 octombrie va scoate ţara din Uniunea Europeană, avertizând formaţiunea sa că ”amânare înseamnă înfrângere”. În vârstă de 54 de ani, Johnson a devenit favorit la aproape trei ani după ce a condus campania pentru referendumul din iunie 2016. El a lăudat soliditatea economiei britanice. ”După trei ani şi două date limită ratate, trebuie să părăsim Uniunea Europeană la 31 octombrie. Nu vizez o ieşire fără acord”, a spus politicianul conservator în cadrul unui miting organizat în centrul capitalei britanice, al cărei primar a fost timp de opt ani (2008-2016), potrivit Reuters.

Johnson are cei mai mulţi susţinători conservatori declaraţi în parlament şi este extrem de popular în rândul membrilor partidului său – cei care în final vor alege pe succesorul sau succesoarea Theresei May.

Dominic Raab (45 de ani) este unul dintre dintre rivalii lui Johnson pentru a obţine sprijinul euroscepticilor din Partidul Conservator. Fostul ministru pentru Brexit a promovat programul său ”pentru schimbare şi pentru o Mare Britanie mai corectă”. În opinia sa, Londra trebuie să dea dovadă de o ”hotărâre nestrămutată de a părăsi Uniunea Europeană”, chiar şi în absenţa unui acord.

Jeremy Hunt (52 de ani), ministrul de externe în exerciţiu, este unul dintre candidaţii plasaţi în zona centrală ideologic a Partidului Conservator. El pledează pentru o economie britanică competitivă post-Brexit, iar stafful său de campanie îl numeşte ”un lider demn de încredere, pregătit pentru a spune adevărul şi care, în mod esenţial, este respectat pe arena mondială”.

Michael Gove (51 de ani) mărturiseşte că este gata să reunească Partidul Conservator, pregătit să asigure reuşita Brexitului şi să conducă ţara sa ”măreaţă”. El a sugerat că Brexitul poate fi amânat dincolo de 31 octombrie. Gove este criticat că a virat de la sprijinirea lui Boris Johnson în campania din 2016 pentru şefia partidului către atacarea fostului său aliat şi prieten, scrie DPA.

Sajid Javid (49 de ani), actualul ministru al afacerilor interne, s-a autointitulat ”conservatorul unei naţiuni”. El a scris pe Twitter că Partidul Conservator trebuie nu doar să respecte voinţa alegătorilor britanici privind Brexitul, ci să facă mult mai mult. În copilăria sa în Marea Britanie s-a confruntat cu discriminări şi excluziune, iar acum spune că doreşte să construiască o naţiune unde nimeni nu trebuie să mai aibă de-a face cu aşa ceva.

Matt Hancock (40 de ani), ministrul sănătăţii, este cel mai tânăr candidat dintre cei zece. ”Cred că trebuie să construim o lume pentru generaţiile viitoare, nu numai pentru nevoile noastre pe termen scurt”, a scris el pe Twitter.

Susţinătoare a Brexitului este şi Andrea Leadsom (56 de ani), fost ministru pentru relaţia cu parlamentul britanic. Ea a promis să asigure ”conducerea hotărâtă şi plină de compasiune de care are nevoie ţara”. În luna mai, Leadsom a demisionat din guvern spunând că nu mai crede că abordarea Theresei May va ”respecta rezultatul referendumului” din 2016.

Adeptă a unei ”rupturi nete” de Uniunea Europeană, Esther McVey (51 de ani) a demisionat în noiembrie 2018 din postul de ministru al muncii în guvernul condus de Theresa May întrucât s-a opus acordului de retragere încheiat de prim-ministru şi Uniunea Europeană pe tema Brexitului, comentează DPA.

Rory Stewart (46 de ani) a promis să nu deţină vreo funcţie într-un eventual guvern condus de Boris Johnson şi să nu accepte un Brexit fără un acord. La fel ca Hancock, ministrul pentru dezvoltare internaţională se prezintă drept un candidat care doreşte consensul şi este orientat spre obiective.

Deputatul Mark Harper (49 de ani) a promis că va încerca să obţină un nou acord de retragere din Uniunea Europeană şi a spus că nu se poate angaja că Brexitul va putea fi realizat la 31 octombrie. În opinia sa, nu trebuie exclus scenariul absenţei unui acord care să fie aprobat de parlamentari.

Laburiştii avertizează că nu vor permite un Brexit fără acord

Evoluţiile din tabăra conservatorilor, cu impact direct asupra viitorului guvern de la Londra, nu puteau lăsa indiferentă opoziţia laburistă, remarcă Reuters. Partidul condus de Jeremy Corbyn a avertizat, la 12 iunie, că nu este pregătit să-i permită succesorului premierului May să ducă Marea Britanie către un ”dezastruos” Brexit fără acord.

Partidul Laburist încearcă să influenţeze agenda parlamentară de până la finalul lunii iunie, pentru a le da membrilor lor din Camera Comunelor şansa de a introduce un proiect legislativ menit să împiedice suspendarea parlamentului sau un Brexit fără acord.

”Boris Johnson şi o serie de alţi candidaţi la conducerea Partidului Conservator au declarat foarte clar că sunt pregătiţi să asiste la o ieşire fără acord din Uniunea Europeană, ceea ce, foarte clar, chiar potrivit propriilor estimări ale guvernului, ar fi dezastruos pentru economia britanic”, a accentuat un purtător de cuvânt al opoziţiei laburiste.

În ceea ce o priveşte, Uniunea Europeană a ţinut să atenţioneze că desemnarea noului premier britanic nu va avea niciun fel de consecinţe asupra acordului deja convenit cu Londra. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat, la 11 iunie, refuzul Uniunii Europene de a renegocia acordul cu Londra, în condiţiile în care mulţi dintre aspiranţii la şefia Partidului Conservator britanic au anunţat că vor încerca să obţină un nou acord cu Bruxellesul.

”Am impresia de câteva uni că interesul clasei politice britanice este cum să îl înlocuiască pe prim-ministrul May, nu cum să găsească un acord cu UE. Nu este un tratat între Theresa May şi Juncker, este un tratat între UE şi Regatul Unit. Trebuie să fie respectat de viitorul prim-ministru, indiferent de numele lui. Nu va fi nicio renegociere”, a spus Juncker, citat de AFP, Reuters şi DPA, la şapte luni după ce Theresa May a parafat acordul cu UE, care însă nu a fost ratificat de parlamentul britanic.

Şeful executivului UE a refuzat, totuşi, să se hazardeze în a avansa numele persoanei care ar putea-o înlocui pe Theresa May. ”Este decizia Partidului Conservator de a pune un nou prim-ministru, trebuie să tratăm cu noul premier… nu este alegerea noastră şi nimeni nu ne-a cerut opinia. Ipoteza mea de lucru este că Marea Britanie va pleca înainte de 31 octombrie 2019”, a spus Juncker, al cărui mandat la conducerea Comisiei Europene se încheie chiar în ultima zi din octombrie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.