Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante, nu avem multe motive să credem că trendul crescător se va schimba

Alexandru Rafila, sursa: cancan.ro
Alexandru Rafila, sursa: cancan.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că nu este optimist în ceea ce privește situația epidemiei de coronavirus din România. Dacă nu se schimbă „unele lucruri importante”, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător, spune acesta.

El a dat exemplul Italiei. Tară care a fost grav lovită în primele luni ale pandemiei. Unde oamenii, tocmai din acest motiv, sunt atenți la respectarea regulilor.

„Noi nu am avut de ce să ne speriem. Pentru că lucrurile au fost ţinute sub control .Iar  am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim. Nu e niciun fel de problemă. Cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului. Sunt legate de protecţia comunităţii. Sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele. Nu sunt lucruri separate”, a spus Rafila, potrivit digi24.ro.

„Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa. Chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri obsesiv. Pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dar putem să încercăm să lămurim încet – încet. Oamenii e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a adăugat el.

8 săptămâni de creştere nu sunt puţine”,

 „Nu ştiu să vă răspund. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimba. 8 săptămâni de creştere nu sunt puţine.

A crescut de la 120 – 130 de cazuri la 1.300. A crescut proporţia cazurilor pozitive de la 1,5%, la circa 14% în raportarea de azi, Iar asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secţiile de Terapie Intensivă. Şi mai avem ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru. Nu avem aceeaşi evoluţie la nivel naţional. Sunt cazuri concentrate în câteva judeţe şi municipiul Bucureşti. Probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă”, a mai spus medicul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here