joi, noiembrie 7, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăALERTĂ. Poluarea din Capitală, la cote maxime

ALERTĂ. Poluarea din Capitală, la cote maxime

-

Poluarea din București a ajuns la un prag îngrijorător și pune în pericol sănătatea oamenilor. Se înregistrează valori aproape duble față de cele admise în 6 din cele 21 de puncte de măsurare a normelor legale.

CITEŞTE ŞI: Bombă ecologică în nordul Bucureștiului. O stație de sortare din Chitila terorizează oamenii cu mirosuri și poluare

În plus, în Capitală se depășește cu până la de cinci ori valoarea maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Specialiștii dau vina pe traficul intens, arderile ilegale și încălzirea rezidențială.Calitatea aerului din București s-a deteriorat foarte mult în ultima perioadă. Rezultatele prezentate de aplicația Aer Live – unde există 100 de puncte de măsurare, inclusiv 44 de senzori montați împreună cu Primăria Capitalei la școli și spitale – arătau miercuri, 6 noiembrie 2024, valori ridicate ale nivelului de poluare în București. La finalul lunii octombrie, nivelul era foarte ridicat, aerul fiind irespirabil. Experții în domeniu explică faptul că iarna, mai ales în preajma sărbătorilor, valorile pot fi cele mai ridicate, fie din cauza sistemelor de încălzire din locuințe, fie din cauza traficului. Desigur, mai sunt și alți factori care contribuie la aerul nociv.”Odată cu începutul sezonului rece s-au înregistrat creșteri substanțiale ale valorilor poluanților în București, vorbim de pulberile în suspensie, în special, PM10 si PM2,5, care au crescut în majoritatea zonelor din Capitală. Acestea sunt particule fine și extrafine de praf, încărcate cu diverse substanțe toxice.Factorii care influențează și generează aceste creșteri sunt încălzirea rezidențială, care a debutat undeva în jurul datei de 20 octombrie, traficul, care în această perioadă este la maximum de intensitate, alte surse de poluare cum sunt cele industriale, construcții, salubrizare deficitară, peste care au venit condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților, adică inversiune termică noaptea și dimineața, ceață, lipsa vântului.

Un fenomen ciudat

Asta se traduce prin apariția SMOG-ului, adică fenomenul ce combină fumul generat de activitățile oamenilor cu ceața și calmul condițiilor meteo, făcând un cocktail nociv de poluanți care rămân la nivelul orașului pentru perioade relativ lungi de timp”, a declarat Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis, organizaţie care sprijină dezvoltarea durabilă, pentru Ziare.com.Potrivit acesteia, efectele poluării sunt multiple, de la boli respiratorii și cardiovasculare până la afectarea funcțiilor neuronale, nu degeaba este recunoscută ca fiind ucigașul tăcut și invizibil, care omoară prematur, anual, aproximativ 8 milioane de oameni, conform ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Cei mai afectați sunt oamenii care trăiesc în orașe aglomerate, mari, dense, copiii în mod particular, bolnavii cronici și seniorii.Ce măsuri trebuie să ia statul pentru diminuarea poluăriiUna dintre măsurile care ar trebui adoptate în Capitală este restricționarea autoturismelor care poluează excesiv mediul. Ar trebui pus accentul și pe eficientizarea transportului în comun și pe acordarea de beneficii celor care utilizează transportul public sau mijloace alternative de transport. Momentan nu există un plan integrat pentru calitatea aerului la nivelul Bucureștiului, deci nu se știe care sunt unghiurile de abordare ale problemei în viitorul apropiat.

„În primul rând avem nevoie de date cât mai exacte privind sursele poluării din București și aici Rețeaua națională ar trebui îmbunătățită, astfel încât să ofere constant date relevante. Responsabil este Ministerul Mediului pe această direcție. Apoi, la nivel de soluții pe care ar trebui să le adopte municipalitatea București, sunt câteva destul de clare, pe care au mers toate orașele mari europene și care ar trebui adoptate și la noi: sistem de management trafic și de restricționare a accesului în oraș cu vehicule foarte poluante, înlocuirea sistemelor de încălzire pe combustibili solizi cu sisteme eficiente energetic, măcar pe gaze. Apoi, salubrizare eficientă prin aspirare și spălare a străzilor, creșterea suprafețelor de spații verzi și a calității acestora, pietonalizarea străzilor de acces către școli, interzicerea staționării cu motorul pornit, instaurarea de zone cu emisii reduse, zone rezidențiale cu limitarea vitezei la 30 km pe oră, un proiect care mie îmi place nespus și care se implementează în Paris este înverzirea curților școlilor și a instituțiilor publice”, a explicat expertul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Vizele SUA pentru români vor fi ridicate înainte ca Trump să-şi preia mandatul

0
Premierul Marcel Ciolacu le-a spus colegilor din Guvern că a primit informații conform cărora România va fi inclusă în programul Visa Waiver, înainte ca Donald Trump să preia puterea în SUA. CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis face o vizită de două...