Tăriceanu nu s-a ținut de cuvânt. Alegerile locale în două tururi, respinse de Comisia juridică

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv
Sursa foto: RFI

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți inițiativa legislativă a PNL care prevede revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin. Au votat pentru raportul de respingere a actului normativ 13 deputați de la PSD și UDMR, liberalii și cei de la USR au votat pentru, reprezentantul ALDE a fost absent, iar cel al minorităților s-a abținut.

Inițiativa PNL urmează să fie trimisă plenului Camerei Deputaților pentru vot final, după ce a primit raport de respingere și de la Comisia pentru Administrație.

Actul normativ a mai fost supus votului în plenul Camerei pe 7 noiembrie anul trecut, tot cu raport de respingere. Dar, pentru că atunci nu s-au întrunit voturile necesare unei legi organice, a fost retrimisă la comisii pentru un raport suplimentar. În ședința din 7 noiembrie 2018 s-au înregistrat 158 de voturi pentru respingere (minimul era 165) din partea PSD, UDMR și minorități. Au votat împotriva respingerii deputații PNL, USR, ALDE, PMP și neafiliații lui Victor Ponta.

Legea a fost inițiată în 2015, un an mai târziu fiind adoptată de Senat. Pe circuitul parlamentar mai există o inițiativă care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și care aparține tot PNL. Actul normativ a fost inițiat în 2017, a fost respins de Senat și, din martie 2018, se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cu raport dee respingere, dar fără a fi supus în tot acest timp votului final.

Alegerile locale în două tururi, susținute de liberali

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii s-ar bucura dacă orice fel de parlamentar ar susţine proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că actualul sistem într-un singur tur dezavantajează formațiunea pe care o conduce, dar social-democrații au anunțat că nu susțin nicio schimbare a legislației electorale.

„Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administraţie şi Comisia juridică. Vom mandata grupul de la Cameră să solicite în plen retrimiterea la comisie, în încercarea noastră de obţinere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere care conferă cu adevărat legitimitate primarilor care sunt aleşi în fiecare localitate din România. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formaţiune politică este, să sprijine acest proiect de lege iniţiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Întrebat dacă mizează şi pe sprijinul ALDE, liderul PNL a răspuns: „Ne aşteptăm să se ţină de cuvânt, pentru că la Senat, din câte îmi aduc aminte, nu au respectat o declaraţie dată de un lider important al ALDE şi au votat în plen împotrivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

*