UPDATE. Alegeri europarlamentare. Prezență peste așteptări la urne. Exit poll: PSD şi PNL la egalitate, cu 25,8%, USR PLUS 23,9%

Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie.

UPDATE 21:30 Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au înregistrat 282 de sesizări, dintre care 144 nu s-au confirmat, de posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, în afara celor semnalate prin Sistemul Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În total, poliţiştii fac verificări, în prezent, în 48 de dosare reprezentând posibile fapte cu caracter penal în legătură cu alegerile.

UPDATE 21:00 PSD şi PNL au obţinut ambele câte 25,8% dintre voturile exprimate la scrutinul de duminică, Alianţa 2020 USR PLUS obţinând 23,9% , potrivit rezultatelor exit poll-ului CURS-Avangarde prezentat de Antena 3. Rezultatele la acest prim exit-poll nu includ datele din diaspora.

PSD: 25,8%
PNL: 25,8%
Alianța 2020 USR-PLUS: 23,9%
Pro România: 5,7%
UDMR: 5,4%
PMP: 5,2%
ALDE: 4,9%
Alții: 3,3%

UPDATE 20:20 Începe măcelul în PSD, ”baronii” cer demisia lui Liviu Dragnea! Marian Oprișan: ”Daca PSD ia sub 30% și pierde alegerile, atunci Dragnea trebuie sa demisioneze (…) Cine muncește mai și greșește. Cu programul nostru de guvernare trebuia să câștigăm alegerile”.

UPDATE 20:15 Biroul Electoral Central a făcut publice ultimele date referitoare la prezența la urne la ora 20:00. Pentru alegerile europarlamentare au votat 46,34% dintre alegători iar pentru referendum și-au exprimat opțiunile 38,96% dintre românii cu drept de vot.

UPDATE 20:00 Conturarea unui rezultat dezastruos pentru PSD a dus la lansarea unei ipoteze șoc: retragerea PSD de la guvernare, un anunț în acest sens urmând a fi făcut de Liviu Dragnea. Zvonul care lansează acest scenariu vorbește și despre intenția USR/PLUS și PNL de a forța declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate.

UPDATE 19:45 Seara a adus o nouă surpriză neplăcută pentru Liviu Dragnea: a fost nevoit să stea minute bune la coadă pentru a putea vota la secția de la Liceul Jean Monet, unde s-a prezentat puțin peste ora anunțată anterior, 19:00. Strâns placat de ziariști, Dragnea a refuzat să răspundă la orice întrebare invocând ”deranjul” provocat oamenilor care așteptau să voteze și care se uitau deloc cordial către liderul PSD. Negru la față și cu un semi-zâmbet crispat atârnat de buze, Dragnea a suportat cu greu statul la coadă. De votat a votat și la europarlamentare și la referendum, conștient probabil că este absolut inutil să boicoteze el votul. Contrar obiceiului, Dragnea a fost extrem de zgârcit în declarații și la final. Din mers, liderul PSD a dat vina pe ambasadori (nota bene, numiți de Iohannis) pentru cozile interminabile din diaspora și a amânat orice discuție cu ziariștii: ”Vorbim după ora 21”. Întrebat în mod repetat dacă își va da demisia în cazul în care PSD va lua un scor prost, Dragnea s-a păstrat într-o tăcere încăpățânată. A ieșit din ea doar ca să-i acuze pe ziariștii că ”influențează Justiția de un an de zile” și pentru a lua apărarea gărzii sale de corp, care a îmbrâncit și împins cât a putut grupul de jurnaliști și de cameramani.

UPDATE 19:00 Prezență la urne record: 42,87% la ora 19:00, conform datelor Biroului Electoral Central. Procentul este valabil pentru alegerile europarlamentare și se referă doar la secțiile de vot din țară, nu și la secțiile din Diaspora. La aceeași oră, prezența înregistrată la referendum a fost de 35,75%.

UPDATE 18:45 Surse din interiorul BEC relatează că instituția a respins, după o dezbatere de aproape două ore, cererea de prelungire a programului de vot după ora 21:00 în secțiile din Diaspora. Motivul invocat este art. 46 din Legea electorală, care spune că secțiile de vot se deschid la ora 6:00 și se închid la ora 21:00. În timp ce BEC decidea să respingă solicitarea de prelungire a programului de vot, la ușile foarte multor secții de vot din diaspora sunt cozi de sute sau chiar mii de oameni iar în unele locuri s-a cerut intervenția polițiștilor. Cozi uriașe există la această oră la secții din Munchen, Londra, Castellon, Madrid, Bruxelles, Northampton, Lutton, Stuttgart, Barcelona, Milano, Dublin.

UPDATE 18:00 Prezența la vot la ora 18:00 a fost de 38.69% în cazul alegerilor europarlamentare și de 32,22% în cazul referendumului. Cifrele nu includ și prezența înregistrată la secțiile de votare din Diaspora, ca urmare prezența totală este mai mare. În ceea ce privește Capitala, 40% dintre bucureștenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 18.00.

UPDATE 17:45 Klaus Iohannis acuză Guvernul de ”incompetență” în organizarea alegerilor și de ”intenție vădită” de blocare a exercitării dreptului la vot. ”Buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile”, avertizează președintele României înainte de a solicita Guvernului și BEC să ia de urgență măsurile necesare pentru ca toți românii dornici să voteze să-și poată exercita acest drept.

UPDATE 17:10 Conform datelor BEC, până la ora 17:00 au votat 35,07% dintre alegătorii pentru alegerile europarlamentare și 29,11% pentru referendum.

UPDATE 17:00 Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate Florentina Vasilățeanu cere BEC prelungirea programului de votare ca urmare a solicitărilor venite din Diaspora în acest sens, mai ales din Italia.

UPDATE 16.00. Europarlamentare – au votat 5.717.682 de persoane (31,29%)
Referendum – au votat 4.733.184 de persoane (25,9%)

PUTEȚI URMĂRI PREZENȚA LA VOT AICI: BIROUL ELECTORAL CENTRAL

UPDATE 15:40 PSD reclamă faptul că în multe secții de votare operatorii de tabletă îi îndeamnă pe cetățeni să voteze și la referendum, ba chiar insistă cu întrebarea atunci când cetățenii refuză.

UPDATE 15:30 Liderul PMP Eugen Tomac a cerut prelungirea programului de vot pentru românii din diaspora din cauza cozilor imense formate la secțiile de vot din diaspora. Liderul PMP a trimis adrese atât Biroului Electoral Central, cât și Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE 15:00 Prezența la vot este, la nivelul țării, de 27,57% pentru alegerile europarlamentare și 22,88% pentru referendum. În București, prezența la vot pentru alegerile europarlamentare este de 30,08% iar pentru referendum s-au prezentat, la aceeași oră, la urne 25,32%.

UPDATE. Până la ora 14:00 s-au prezentat la urne 4.368.755 votanți, adica un procent de 23,91 %, conform datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).

PUTEȚI URMĂRI PREZENȚA LA VOT AICI: BIROUL ELECTORAL CENTRAL

Alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

La referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Potrivit art. 5 din Legea 3/2000, cu modificările şi completările ulterioare, referendumul este validat dacă la consultare participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

În secţia de votare vor fi instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin.

Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă. El prezintă operatorului de calculator actul de identitate şi precizează pentru ce tip de scrutin doreşte să voteze.

13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi – în cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European

În confruntarea electorală au intrat candidaţi din partea PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN. În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Potrivit ultimei informări a AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la 31 martie este de 18.949.141.

Pentru cele două scrutine de duminică vor fi organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraş, municipiu) decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00

PSD ocupă primul loc pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de Alianţa 2020 USR PLUS şi Partidul Pro România.

Următoarele poziţii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN.

Pe ultimele poziţii pe buletinul de vot se află candidaţii independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

BEC, birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 9.00, ora României, din data de 27 mai.

Ora la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii sunt 11.00, 15.00, 17.00, 20.00 pentru ora de referinţă a datelor 9.00, 13.00, 15.00, 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

*