Alarmă transmisă de ANPC. Măşti neconforme în România

FOTO: leo2014/Pixabay.com
FOTO: leo2014/Pixabay.com

În urma verificărilor realizate în piață, 10.000 de măști neconforme au fost oprite de la comercializare, la jumătatea lunii noiembrie, a comunicat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Instituția a transmis încă o notificare României în privința alertelor de măști neconforme de pe piață, care a fost validată de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene – RAPEX.

ANPC, preocupată de sănătatea și drepturile consumatorilor

„Îi asigurăm încă o dată pe consumatori că sănătatea și drepturile lor sunt protejate de instituția noastră permanent. Direcția de Control și Supraveghere Piață a ANPC realizează acest lucru direct. În mod deosebit în condițiile acestui an marcat profund de criză sanitară globală. Iar faptul că nu mai puțin de 18 alerte de măști neconforme de pe Sistemul RAPEX al Uniunii Europene vin din partea României, până în acest moment, certifică acest lucru. Nu ne oprim niciun moment. Prioritatea noastră fiind,ca întotdeauna, consumatorul și dreptul său de a fi tratat corect de operatorii economici”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Măștile au ca țară de origine China

Potrivit alertei, măștile au ca țară de origine China. Acestea poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant, potrivit dcnews.ro.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță. Deci prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se precizează în alertă.

ANPC îi avertizează pe operatorii economici ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene. În acest fel ei se pot asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here