Agenţia Medicamentului decide astăzi soarta AstraZeneca

Foto:vaccin-astra-zeneca
Foto:vaccin-astra-zeneca

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se reunește joi într-o ședință virtuală extraordinară în contextul în care foarte multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.

Comitetul de evaluare a riscurilor privind produsele farmaceutice din cadrul EMA ar urma să prezinte joi concluziile evaluării analizei privind siguranța vaccinului produs de britanici, după ce mai multe state UE au cerut noi explicații. Săptămâna trecută, Agenția transmitea că nu există dovezi care să ateste în vreun fel o legătură între cazurile de cheaguri de sânge dezvoltate de unele persoane și administrarea serului AstraZeneca.

Concluziile evaluării se vor baza pe informațiile colectate legate de aceste cazuri, Agenția urmând să facă recomandările necesare privind pașii de urmat.

Comitetul (PRAC) din cadrul EMA este responsabil de evaluarea și monitorizarea siguranței medicamentelor.

Raportări legate de cheagurile de sânge

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria și Italia, informațiile determinând mai multe state europene, printre care și Danemarca, Norvegia, Germania, Franța, Spania, Bulgaria și Irlanda să suspende temprorar campania de vaccinare cu serul produs de britanici.

În total, 15 ţări europene au suspendat administrarea acestui vaccin în urma manifestării unor efecte adverse, precum dificultăţi de coagulare a sângelui.

În România, a fost retras din uz doar lotul care a prezentat probleme semnalate în Italia, însă campania cu acest vaccin continuă.

Beneficiile depăşesc riscurile

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ”ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ”avertisment suplimentar”, a adăugat ea.

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

EMA ar putea totuşi să împărtăşească poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca ”vaccinările să continue”.

„Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. De îndată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public”, a menţionat organizaţia internaţională într-un comunicat.

OMS a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru utilizare în regim de urgenţă luna trecută, facilitând astfel accesul ţărilor în curs de dezvoltare la un ser relativ ieftin.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.