Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării, a anunțat că va demisiona din funcția de secretar al Senatului

Adrian Ţuţuianu

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, vrea să renunțe la calitatea de secretar al Senatului României pentru a îndepărta suspiciunile de incompatibilitate.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat că a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate un punct de vedere cu privire la prezenţa sa în conducerea Senatului în timpul vacanţei parlamentare. Agenția i-ar fi răspuns că nu a fost în stare de incompatibilitate. Cu toate aceste, Țuțuianu el va demisiona din funcţia de secretar al Senatului la începutul lunii septembrie.

“Am întrebat înainte dacă există o situaţie de incompatibilitate, pentru că am avut în vedere această perioadă de vară, când Parlamentul nu e în sesiune, şi trebuia să există o soluţie până la data de 1 septembrie”, a afirmat Ţuţuianu, la Constanţa, precizând că răspunsul ANI a fost că nu este în stare de incompatibilitate.

Ministrul a precizat că va demisiona din funcţia de secretar al Senatului odată cu începerea noii sesiuni parlamentare. Partidul Uniunea Salvaţi România a depus, joi, o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Adrian Ţuţuianu, ministru în Guvernul Tudose şi totodată secretar al Biroului permanent al Senatului.

Pentru a convoca sesiunea extraordinară, în data de 8 august, Adrian Ţuţuianu a luat parte şi a votat ca membru în Biroul permanent al Senatului, deşi Legea nr. 161/2003 prevede clar faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de simplu deputat sau de senator.

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, acuza, marţi, că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii spuneau că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu şi de a-l obliga să aleagă între demnităţi, anunță News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ