Adrian Ionel, fostul șef Unifarm, pus sub control judiciar pentru 60 de zile de DNA

Adrian Ionel Eugen, fostul director Unifarm SA, sursa B1TV
Adrian Ionel Eugen, fostul director Unifarm SA, sursa B1TV

Adrian Ionel, fostul șef Unifarm, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit DNA.

DNA confirmă oficial deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Adrian Ionel, fostul șef Unifarm. Dar și punerea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. El este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4.5 milioane de lei cu o firmă pentru măști chirurgicale .

După doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, potrivit g4media. Fără ca firma să fi livrat vreo mască. DNA susține că firma respectivă nu avea avizul  de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul sau distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Dar și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA.El este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date. Dar și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice.

Contractul era in valoare de 4.499.985 lei

Contractul era in valoare de 4.499.985 lei. Contractul avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.
La data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.


La doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei. Suma reprezenta un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.


Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască. Iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.
Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei. Concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă”, comunica DNA. 

Ionel Adrian Eugen, aflat sub control judiciar

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații. Cum ar fi să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului. Să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Ionel Eugen Adrian i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arara in comunicatul DNA.

 Eugen Adrian Ionel, trimis în judecată pe data de 2 octombrie

Pe 2 octombrie 2020, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Eugen Adrian Ionel, director suspendat al Unifarm. El era acuzat că a luat 760.000 de euro mită la un contract pentru furnizarea de măști de protecție. Alături de Eugen Adrian Ionel a fost trimisă în judecată și Maria Lizica Daniela Radu,. Ea era fosta șefă a serviciului comercial al Unifarm SA, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual.

DNA arată că trei inculpați (intermediarul presupusei mite și doi reprezentanți ai firmei căreia Ionel i-a atribuit contractul) și-au recunoscut faptele. Ei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Ca urmare, DNA cere pentru cei trei care și-au recunoscut faptele pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare. E vorba de libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari şi turcul de etnie kurda Memet Turan.

La Unifarm a fost numit un alt director interimar.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here