Adio, unire Oradea-Sânmartin! Curtea Constituţională: fără referendum simultan cu alegerile locale

Curtea Constituțională a României a admis joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de Urgență a Guvernului care permite organizarea și desfășurarea unui referendum local la aceeași dată cu alegerile locale.

Practic, nu poate fi organizar un referendum concomitent cu alegerile, ceea ce-i va afecta cel mai mult pe orădeni, care doreau să profite de scrutin pentru a valida unirea Oradiei cu comuna Sânmartin, care include şi Băile Felix.

Neconstituționalitatea actului normativ a vizat lipsa urgenței și a cazului extraordinar în adoptarea lui. Pe 19 mai, Avocatul Poporului anunța că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate referitoare la OUG 15/2016, adoptată pe 11 mai și publicată în Monitorul Oficial pe 12 mai, și care are ca obiect completarea Legii privind organizarea și desfășurarea referendumului, în sensul de a permite organizarea și desfășurarea referendumului local la aceeași dată cu alegerile locale, cu utilizarea acelorași secții de votare, birouri electorale de circumscripție și ștampile electorale.

Avocatul Poporului aprecia că această OUG este de natură să aducă atingere prevederilor articolului 115, alineatul 4 din Constituție, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. În legătură cu motivele invocate de Guvern în nota de fundamentare și expunerea de motive, Avocatul Poporului a susținut că a remarcat că, în realitate, două autorități publice locale au stabilit prin hotărâri emise de consilii locale (acte administrative) ca desfășurarea unor referendumuri locale să aibă loc în aceeași zi cu data stabilită pentru desfășurarea alegerilor locale, 5 iunie, în condițiile în care Legea 3/2000 nu conținea prevederi care să permită organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here