Adio case cu turnuleţe! Reguli noi pentru construcţii

Fotot: CJ Bihor

Reguli noi pentru construcţiile din zona montană din vestul ţării. Proprietarii de clădiri trebuie să respecte aspectul tradiţional stabilit prin regulament, altfel nu primesc autorizaţie.

Viaţa la ţară se complică, cel puţin în judeţul Bihor, unde este pe cale să fie aplicat la scară largă un nou regulament legat de construcţii, care are ca scop conservarea arhitecturii tradiţionale. Comuna Şinteu din judeţul Bihor este prima care a introdus un regulament de conformare specifică locală, intruducând reguli ce trebuie urmate de localnici şi investitori când vor să construiască imobile în zonă. Regulamente similare urmează să adopte, în această vară, toate aşezările slovace din zonă: Borod şi Auşeu din Bihor, dar şi Plopiş, din judeţul Sălaj.

Depopularea zonei

„Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunităţi emblematice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei şi transferul de proprietăţi care este destul de consistent. Zona Munţilor Plopiş, având în centru comuna Şinteu, este una din cele mai frumoase zone ale judeţului nostru şi poate deveni un model de dezvoltare durabilă”, explică preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

CITEŞTE ŞI: Bolojan, despre o posibilă candidatură la președinție: Nu se pune problema

Conform regulamentului, construcţiile se pot dezvolta pe parcele de teren de minim 5000 mp. Între două construcţii amplasate pe suprafeţe diferite trebuie să fie o distanţă de minim 50 de metri, înălţimea maximă este limitată, iar pentru faţade se pot folosi doar culori şi materiale prevăzute în regulament.

Soclul clădirilor

Tipul şi pantele acoperişurilor, elementele privind soclul clădirilor, împrejurimile şi gardurile sunt şi ele stabilite prin documentul votat luni, de Consiliul Local al comunei.

În plus, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Şinteu vor constitui un fond de reabilitare. Din acest fond, după modelul aplicat la reabilitarea faţadelor în Oradea, se vor acorda credite fără dobândă sau granturi pentru cei care-şi vor reabilita şi conserva casele vechi ale comunităţii slovace.

Regulamentul a fost adoptat în baza unui ghid votat anul trecut de CJ Bihor şi preluat apoi de CJ Cluj şi Alba, în cadrul parteneriatului semnat pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea turismului în Munţii Apuseni respectiv păstrarea tradiţiilor şi specificului local.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.