Aceeași lege, două interpretări: La Galați și Brăila se aplică diferit regula privind circulația în zona metropolitană

sursa foto: Politia Romana
sursa foto: Politia Romana

Orașe vecine, reguli diferite, pe perioada stării de alertă. Se întâmplă la Galați și Brăila. Dacă autoritățile din Brăila au stabilit că cetățenii au voie să circule fără declarație pe propria răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul orașului, cele din Galați spun că circulația nu este permisă decât dacă se completează declarația.

O femeie a întrebat pe pagina de Facebook a Prefecturii Galați dacă poate circula fără declarația pe propria răspundere până într-o localitate aflată la câțiva kilometri distanță de oraș. Reprezentanții Instituției Prefectului Galați i-au răspuns că are nevoie de document.

Este vorba despre zona metropolitană. Din punct de vedere administrativ Galațiul nu are zonă metropolitană. Deci dacă doriți să mergeți la Smârdan sau orice altă localitate, aveți nevoie de declarație pe proprie răspundere”, au scris reprezentanții Prefecturii Galați, pe Facebook.

În replică, un alt cetățean răspunde reprezentantului Prefecturii: „Total fals. Faceți confuzie. Orice oraș principal are o zonă metropolitană încă din 2001. Conf. Legii 351/2001. Nu confundanți cu zone de dezvoltare metropolitană. Poate ar fi bine să studiați acest document. https://www.mai.gov.ro/material-qa-stare-de-alerta/”. ( Ionel Zlate)

În orașul vecin, Brăila, se circulă fără declarație

Autoritățile din Brăila au, însă, o altă interpretare a legii. Cetățenii au voie să circule pe o rază de 30 de kilometri fără  a completa o declarație pe propria răspundere.

Articolul care este interpretat diferit de șefii celor două orașe a fost scris de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și apare într-o informare a Grupului pentru Comunicare Strategică.

„Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa? Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș  (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov”, scrie în informarea făcută de Grupul de Comunicare Strategică.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here