Acarul Păun în dosarul trenurilor CAF. Un membru al comisiei de licitaţie de la Metrorex, trimis în judecată

Metrorex
Mentenanța trage greu la bugetul

Metrorex

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitație, în dosarul privind achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

El este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În dosar a fost deferit justiției și Ovidiu Băncescu, angajat al companiei spaniole CAF, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Potrivit DNA, pe 26 iunie 2014, Metrorex SA a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea acordului – cadru „Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea a cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte șase vagoane).

DNA precizează că valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanțare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (BEI) și de la bugetul de stat. Acordul-cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni. „Procedura de achiziție este cea a licitației deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de <oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic>. În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Ovidiu Băncescu l-a determinat pe Valeriu Picu, membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație. Aceste informații se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație”, susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către CAF, cât și pentru ca Valeriu Picu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de Băncescu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex).

Firma spaniolă a fost desemnată câștigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here