Portalul instanțelor de judecată nu funcționează momentan, iar la încercarea de accesare a sa apare mesajul: “Nu este un atac informatic. Avem o problemă de stocare a datelor. Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate și vă rugăm să reveniţi”.
Mesajul este semnat de Direcția Tehnolgia Informației, din cadrul Ministerului Justiției.
Atacul cibernetic cu ransomware-ul WannaCry a afectat la finalul săptămânii trecute peste 200.000 de calculatoare din 150 de țări. Potrivit datelor CERT-RO transmise HotNews.ro, peste 300 de adrese IP publice din România au realizat conexiuni către un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry.
Malware-ul WannaCry s-a răspândit atât de repede fiindcă acționează automat, fără să fie nevoie de intervenția utilizatorilor. Folosește pentru a se propagă o vulnerabilitate mai veche de Windows care a fost descoperită și exploatată de NSA (U.S. Național Security Agency) că armă cibernetică de atac.
„Până în prezent deținem date despre patru rețele sau sisteme gestionate de sectorul public. Din datele pe care le avem nu putem spune dacă este vorba de sisteme ale instituțiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosință către terți”, au mai spus reprezentanții Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
Începând de vineri, numeroase organizații din întreagă lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware, care poartă denumirea de „WannaCry”. Rapoartele preliminare atesta faptul că printre victime se află companii-gigant precum Fedex, operatorul de comunicații Telefonica din Spania, sau chiar sistemul de sănătate din Marea Britanie (National Health Service). Și uzina Dacia a fost afectată. Spre deosebire de alte campanii ransomware din trecut, cea de față iese în evidență prin uriașa rapiditate cu care se răspândește.
Cetățeanul TV