8 Martie, Ziua internațională a femeii. Ce urări le adresează femeilor Gabriela Firea și Klaus Iohannis

Ziua internațională a femeii, pe care acum o sărbătorim pe 8 Martie, a apărut pe fondul mișcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord și în Europa.

Prima Zi națională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condițiile de muncă.

În 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 Martie fiind aleasă abia în 1913. Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, pe 19 martie 1911, Ziua internațională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pune capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot și dreptul de a ocupa o funcție publică,.

Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internațională a femeii la 8 Martie. Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să-și atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile.

„La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor! Să fiți sănătoase, respectate, iubite!”, a scris pe Facebook primarul general Gabriela Firea.

„8 Martie este sărbătoarea feminității. Această zi specială este un prilej în plus pentru a le arăta femeilor din viața noastră cât de mult înseamnă pentru noi şi cât de recunoscători le suntem pentru rolul lor în familie şi în societate. La mulți ani tuturor femeilor!”, a scris pe Facebook președintele Klaus Iohannis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here