Noi runde de negocieri la Cotroceni

Cadou pentru Iohannis
Foto: presidency.ro

 

Numele premierului  care va fi desemnat să formeze noul guvern va fi anunțat de președintele Klaus Iohannis după consultările pe care acesta le avea avea luni și marți , la Cotroceni, cu liderii partidelor politiceReprezentanții PSD nu vor participa la discuții, liderii social-democraților anunțând că nu vor fi prezenți la negocieri și că nu vor vota noul Guvern decât dacă liderii partidelor de opoziție cât și președintele Iohannis vor semna pactul pentru bunăstarea românilor.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă, luni şi marţi, consultările pe marginea desemnării unui nou premier.

Potrivit unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni luni cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele PMP, Eugen Tomac, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale şi cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Marţi, şeful statului se va întâlni cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare. De la aceste consultări au lipsit reprezentanţii PSD.După consultări, şeful statului a declarat că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Iohannis a precizat că intenţionează să facă cel târziu marţi o desemnare a unui prim ministru, subliniind că nu va fi „un personaj din PSD”.

„Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut. Însă vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Dan Barna: Voi merge marţi la Cotroceni

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că va merge marţi la o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni, menţionând că va avea o discuţie cu liderii din teritoriu pentru a stabili condiţiile în care USR va susţine noul cabinet de tranziţie şi îşi menţine decizia de a nu intra la guvernare decât după alegerile parlamentare.

Barna a precizat că există consens în interiorul USR pentru patru condiţii şi anume adoptarea legii alegerii primarilor în două tururi de scrutin, a iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, desfiinţarea legii recursului compensatoriu şi consultarea Parlamentului pentru desemnarea comisarului european din partea României.

„Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârşitul acestei zile voi avea o discuţie cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condiţiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziţie. Alianţa USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. Poziţia noastră rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare şi ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii. Putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate”, a scris Barna pe Facebook.

El a adăugat că există deja „un consens pentru câteva condiţii” fără de care USR nu va da vot de învestitură noului Cabinet.

„Exista deja în USR şi în Alianţă un consens pentru câteva condiţii ce ţin de valori, fără de care USR nu va da vot de învestitură. Noi le-am susţinut deja de multă vreme şi pot fi rezolvate foarte rapid prin procedură parlamentară, care trebuie să aibă loc înainte de orice alt vot. E o probă de funcţionare şi responsabilitate a majorităţii care ar urma să voteze guvernul şi o dovadă minimală de bună credinţă privind direcţia ţării în perioada următoare. Abia după îndeplinirea lor vom putea vorbi despre noul guvern şi celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său. Cele patru condiţii sunt: Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi – esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local. Votarea iniţiativei „Fără Penali în funcţii publice” pentru care au semnat peste un milion de români. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de Comisar European ce revine României. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă. Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament”, a mai scris Barna.

 

 Daniel Buda: Klaus Iohannis este o garanţie pentru o ţară normală 

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele în exerciţiu şi candidatul formaţiunii la preşedinţia României, Klaus Iohannis, este o garanţie pentru o ţară normală şi pentru respectarea statului de drept.

„Suntem la începutul campaniei electorale, o campanie electorală pentru ceea ce înseamnă alegerea preşedintelui României. Îi îndemn pe toţi românii să se edifice în aceste şase săptămâni asupra candidaţilor; noi spunem, cei de la PNL, că domnul Klaus Iohannis este o garanţie pentru ceea ce poate să însemne o Românie normală. Domnia sa este recomandat în primul rând de ceea ce a făcut în cei cinci ani de zile, a fost persoana care s-a ocupat de ceea ce înseamnă respectarea statului de drept, pe de o parte, pe de altă parte a fost persoana care a asigurat reprezentarea României la nivel european”, a spus Daniel Buda.

Daniel Buda şi câteva zeci de liberali s-au adunat în centrul Clujului şi au distribuit pliante cu programul electoral al candidatului Klaus Iohannis. Printre participanţi s-au numărat primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

PSD, susținere condiționată 

Primele nume anunţate şi primele măsuri anunţate de către acest Cabinet monocolor par mai degrabă să ducă spre o direcţie în care nu vom vota un astfel de Guvern, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu. El amai spus că PSD este ”puţin nedumerit” că preşedintele Klaus Iohannis a întrerupt procesul desemnării premierului, ca să-şi vadă mai departe de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Întrebat cum va vota PSD la învestirea Guvernului, Valeriu Steriu a răspuns: ”Până să ajungem la momentul votului, avem nevoie de două elemente foarte importante: în primul rând, programul de guvernare, pe care-l va propune acest viitor Guvern şi în al doilea rând, numele premierului (…). Suntem puţin nedumeriţi de ce preşedintele Iohannis, care a avut atâta grabă să depună moţiunea cu PNL are acum atât de puţin timp pentru a se ocupa. A întrerupt practic acest proces foarte important pentru ţară, mult mai important decât orice altceva, procesul de desemnare a premierului, l-a întrerupt pentru a-şi vedea mai departe de campania electorală, am văzut sâmbătă şi duminică turneu la Timişoara”.

Purtătorul de cuvânt al PSD crede că social-democraţii mai degrabă nu vor vota viitorul Guvern PNL.

”Cred că în momentul acesta, românii aşteaptă mai degrabă o stopare a crizei politice care se conturează, pentru că vă spun sincer, primele nume anunţate şi primele măsuri anunţate de către acest Cabinet monocolor sau mă rog, cum va fi el, par mai degrabă să ducă spre o direcţie în care nu vom vota un astfel de Guvern”, spune Steriu.

Valeriu Steriu critică PNL pentru intenţia de a modifica unele măsuri economice luate de PSD: ”Măsurile pe care noi le-am sugerat şi le-am solicitat să fie semnate printr-un pact pentru bunăstarea românilor, care arată că nu se taie pensiile, nu se taie salariile, că nu se cresc impozitele, foarte multe lucruri foarte bine făcute de PSD în ultimii ani, apreciate de oameni, deocamdată nu suntem deloc confortabili că vor fi lăsate în acelaşi fel”.​​

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, spune că, dacă într-adevăr reprezentanţii PNL nu vor să taie pensiile si salariile, să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor. „Dacă semnează, vom susţine, noi nu vrem ca ţara să stea în instabilitate”, afirmă Dăncilă, întrebată fiind dacă în aceste condiţii ar susţine un guvern PNL.

Întrebată dacă PSD va da votul în Parlament unui Guvern PNL după ce preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PNL, Ludovic Orban, au dat asigurări că nu vor fi tăiate pensiile şi salariile, Dăncilă a spus: „Noi am mai auzit astfel de lucruri şi pe urmă s-a întâmplat altfel. Dacă într-adevăr nu vor să taie pensiile si salariile, să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor şi atunci le vom acorda credibilitate”.

„Dacă semnează, vom susţine, noi nu vrem ca ţara să stea în instabilitate, aşa cum am spus vreau ca să vină un nou guvern cât mai repede, să fie desemnat cât mai repede un premier, să-şi formeze cabinetul pentru că pentru mine, pentru PSD, este important în primul rând ce se întâmplă în această ţară”, a afirmat Dăncilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here