Rovana Plumb se apară, presa străină o critică

Plumb

În timp ce Rovana Plumb spune că nu a primit nicio comunicare din partea comisiei Juri privitoare la respingerea candidaturii sale, presa străină a reacționat, criticând propunerea făcută de guvernul României pentru postul de comisar european .

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a transmis, joi, că nu a primit încă nicio comunicare oficială din partea Comisiei JURI din PE, în urma audierii sale. Ea precizează că au existat diferenţe între declaraţia financiară depusă la Bruxelles şi declaraţia sa de avere depusă în România.

„Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, aşa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare. Prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a transmis Rovana Plumb, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb şi nu poate asuma funcţia de comisar european.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare şi despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene, pentru MEDIAFAX.

Comisia JURI din Parlamentul European va evalua, luni, situaţia Rovanei Plumb şi a lui Laszlo Trocsany

Comisia pentru Afaceri Judiciare din Parlamentul European se va întruni luni în şedinţă extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potenţial al candidaţilor României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi,au afirmat surse europene pentru MEDIAFAX.Potrivit surselor MEDIAFAX, Comisia JURI a fost convocată în şedinţă extraordinară, luni, 30 septembrie, începând cu ora 10:30, pentru a discuta despre conflictul de interese al candidaţilor României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Presa straină: „Acţiune jenantă” pentru Guvernul român, „premiera” respingerii unui candidat înaintea întâlnirilor publice

Principalele agenţii internaţionale de ştiri şi numeroase publicaţii din mai multe ţări au relatat despre situaţia Rovanei Plumb, candidata României la funcţia de comisar european, care primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European.Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, candidaţii României şi Ungariei la funcţii de comisar european, au primit, joi, aviz negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, ca urmare a unor suspiciuni privind conflicte de interese.

„Candidaţii României, Ungariei la Executivul UE, blocaţi”, titrează agenţia Reuters.

„Acţiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, şi pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică şi deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles şi în cazul altor candidaţi”, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Cotidianul britanic The Guardian afirmă că respingerea celor doi candidaţi, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, este o acţiune „fără precedent”, ce „sporeşte presiunile asupra (Ursulei) von der Leyen”, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, care ar urma să-şi înceapă mandatul pe data 1 noiembrie.

„Deşi Parlamentul (European) respinge de obicei unul sau doi indivizi pentru o performanţă slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidaţi înaintea acestor întâlniri publice. Exerciţiul de forţă este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de examinare a potenţialelor conflicte de interese”, explică jurnaliştii britanici.

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.