Respingerea candidaturii Rovanei Plumb încinge spiritele politicienilor

Plumb

Respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european nu a întârziat să stârnească reacții din partea principalilor reprezentanți ai partidelor politice. În timp ce reprezentanții PSD spun că partidul au o rezervă chiar și de 10 nume pentru a face o nouă nominalizare, liderii opoziției spun că România s-a făcut de rușine prin nominalizarea Rovanei Plumb. 

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că respingerea Rovanei Plumb reprezintă un ultim pas în degradarea totală a imaginii României în UE. Ponta susține că îi va întreba pe foștii colegi din PSD: ”voi chiar nu v-ați săturat?”.”Că Prim Ministru al României ( Președinte PSD ) am fost în vizită oficială în SUA și primit la Casă Albă de vicepreședinte Biden / am propus-o pe Corina Crețu Comisar European și am obținut portofoliul Dezvoltării Regionale ( cel mai important pentru țară noastră)

.ALDE reacţionează, prin vocea senatorului Ion Popa, la respingerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european.

„România a trăit azi o mare rușine la nivel european din cauza încăpățânării și a modului în care premierul Dăncilă înțelege să facă politică și să guverneze țara. Respingerea Rovanei Plumb era o chestiune despre care s-a discutat în ultima perioadă. Însă, premierului Dăncilă nu i-a păsat. Lipsa dialogului, a unor consultări măcar din partea premierului cu privire la nominalizarea comisarului european din partea României ne-au adus într-o situație penibilă. Din păcate, dna Dăncilă nu a acționat în calitate de persoană fizică, ci în numele României, iar acțiunile sale ne-au adus în fața unei rușini la nivel european.

Aceasta este încă o dovadă că dna Dăncilă este în fruntea unui guvern fără busolă, un guvern muribund, care își dă încet obștescul sfârșit”, scrie Popa pe Facebook.

Usr Plus :Respingerea candidaturii Rovanei Plumb este o ruşine pentru România.

Europarlamentarul Dragoş Tudorache (USR PLUS) susţine că a avertizat-o pe şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, asupra riscului de respingere a candidaturii Rovanei Plumb pentru un post de comisar european.

Tudorache, ministru de Interne în Guvernul condus de Dacian Cioloş, consideră că respingerea candidaturii Rovanei Plumb este o ruşine pentru România.

„Când Viorica Dăncilă a nominalizat-o pe colegă ei de partid Rovana Plumb pentru postul de comisar european, am avertizat că această riscă să fie respinsă. Am spus, atunci, cu toată bună credinţă, că România se poate face de râs cu o asemenea nominalizare. Dar prim-ministrul a mers înainte cu varianta Plumb, considerând că postul de comisar european este al PSD şi poate face ce vrea cu el. Astăzi, Comisia juridică a Parlamentului European a audiat-o pe Rovana Plumb în legătură cu mai multe sume de bani trecute în declaraţiile sale de avere şi a respins candidatura acesteia pentru postul de comisar. Ruşinea a fost cu atât mai mare cu cât, dintre cei nouă candidaţi cărora li s-au cerut explicaţii scrise, doar candidatul României şi cel al Ungariei n-au convins şi au fost chemaţi la audieri. În urmă audierilor, Rovana Plumb a fost respinsă. Ştirile care au făcut înconjurul lumii imediat după această decizie vorbesc despre respingerea candidatului României. Al României, doamna Dăncilă! Nu al lui Dragnea, nu al lui Dăncilă, nu al PSD!”, a scris Tudorache pe Facebook.

PNL cere PSD să se consulte cu președintele înainte de a mai face vreo nominalizare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu mai facă nicio propunere de comisar european fără consultarea şefului statului şi a Parlamentului, în contextul respingerii în Comisia juridică a PE a candidaturii Rovanei Plumb.

„Propunerea Guvernului condus de Viorica Vasilică Dăncilă pentru funcţia de comisar european în persoană Rovanei Plumb a făcut România de ruşine în Europa. În ciuda repetatelor solicitări din partea noastră de a retrage candidatura total nepotrivită a Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă s-a încăpăţânat să susţînă o fidelă executantă a ordinelor de partid promovată de Liviu Dragnea în cea mai importantă funcţie destinată României la nivel european. Votul de astăzi al Comisiei juridice din Parlamentul European reprezintă un dezastru pentru actualul Guvern, care a ignorat toate avertismentele primite din partea partenerilor europeni. (…) Solicit premierului Dăncilă să nu mai facă nicio altă nominalizare de comisar european, fără consultarea şi fără acordul preşedintelui României, precum şi cu respectarea obligaţiilor impuse de Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, respectiv audierea în Parlamentul României a candidatului propus”, spune Orban, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

El precizează că încă de la început a fost contestată candidatura Rovanei Plumb din cauza problemelor de integritate, iar la acestea s-au adăugat contradicţiile din declaraţia de avere şi interese, precum şi incapacitatea de a demonstra cheltuirea legală a unor sume de bani declarate că împrumuturi în campania pentru europarlamentare.

Candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă joi de Comisia juridică a Parlamentului European, a anunţat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan pe contul său de Facebook.

„Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă acum cu largă majoritate de Comisia juridică a Parlamentului European. În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abţinut 2 europarlamentari”, a scris Mureşan.

Fără avizul Comisiei juridice, audierea din Comisia de transport nu poate avea loc, a adăugat el.

Ciolacu, despre respingerea Rovanei Plumb în Comisia juridică a PE: PSD nu are o variantă de rezervă, are zece

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat, joi, în legătură cu respingerea în Comisia juridică a Parlamentului European a candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, că trebuie parcurse mai multe etape şi nu a fost încă votul în Parlamentul European, menţionând că PSD nu are o variantă de rezervă, ci zece, transmite Agerpres.

„Nu am citit ştirea, lăsaţi-mă să mă informez, ştiam că e încă în comisie….A fost la acea comisie, nu la votul în Parlament. Vedeţi că sunt nişte etape, nişte comisii, până la votul în Parlament…era mai încolo”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, întrebat în legătură cu ce va face PSD după ce Rovana Plumb a fost respinsă în comisia de la Parlamentul European.

Întrebat dacă PSD are o variantă de rezervă, Ciolacu a răspuns: „Ştiţi la fel de bine ca şi mine că PSD nu are o variantă, are 10 variante de rezervă”.

Candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă joi de Comisia juridică a Parlamentului European, a anunţat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan pe contul sau de Facebook. „Fără avizul Comisiei juridice audierea din Comisia de transport nu poate avea loc”, a adăugat el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.