Cazul micuței Sorina determina Guvernul să modifice legea adopției. Ce ascunde PSD-ul? Partidul a schimbat legea acum un an

Procurorul general contestă adopția Sorinei
Foto: B1

Sorina, fetița în vârstă de 8 ani din Baia de Aramă, a părăsit România duminică dimineață, împreună cu părinții adoptivi, au precizat surse apropiate cazului minorei. Cazul i-a făcut pe politicieni și guvernați să dezbată legislația privind adopțiile internaționale. Actuala putere a anunțat că va încerca să schimbe regulile.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, spune că va propune o discuţie la nivel de Guvern în ceea ce priveşte legea adopţiilor, adăugând că „empatizează” cu familia asistentului maternal care acuză că Sorina, fetiţa adoptată de o familie de români din SUA, a fost luată împotriva voinţei sale din familia care a crescut-o, potrivit News.ro.

„Empatizez ca om şi promit că în următoarele zile am să discut la nivel de Guvern. (…) Este o obligaţie şi mă bucur că am această onoare de a avea această funcţie pentru a mă implica şi în alte probleme”, a declarat Teodorovici, duminică seară, la Antena 3.

Teodorovici a spus că vrea să discute „care sunt hibele acestei legi” privind adopţia.

„Ceva trebuie schimbat”, a mai spus Teodorovici.El a precizat că va face publice problemele şi ce trebuie schimbat în ceea ce priveşte adopţiile în România.

„Văd că trenează un subiect care frânge inimi şi generează astfel de situaţii pe care nu ai cum să le îndrepţi”, a spus Teodorovici.

Ce nu spune Teodorovici, PSD tocmai a schimbat legea acum un an

Însă, guvernul României, condus tot de Viorica Dăncilă, a adoptat în septembrie 2018 legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, cu scopul de a soluţiona unele probleme apărute în implementare, de a reanaliza unele principii ce stau la baza adopţiei, dar şi pentru a adapta legislaţia la realităţile actuale, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Muncii.

Actuala formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia, această măsură având ca scop simplificarea demersurilor din această etapă. De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.

Modificările aduse vizează şi flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, fiind urmărită creşterea şanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani.

Documentul aprobat de Guvern anul trecut introduce şi noi stimulente financiare care să susţină decizia unei familii de a adopta: – o indemnizaţie lunară raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 1,2 ISR (Indicatorul Social de Referinţă, în prezent în valoare de 500 lei), respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are între 3 şi 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună.

– o indemnizaţie lunară majorată cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puţin 3 fraţi adoptabili împreună. Sprijinul financiar se acordă până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către copilul adoptat, respectiv până la vârsta de 18 ani, iar dacă acesta îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ de zi, până la împlinirea vârstei de 26 ani.

– adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulţi copii beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Suma se acordă pe durata etapei de monitorizare post-adopţie şi se actualizează periodic prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.

– pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participării la procedura de potrivire practică cu un copil din alt judeţ, se acordă o sumă de 200 de lei pe zi/persoană, pentru o perioadă de maxim de 10 zile. Aceste stimulente financiare se acordă în cazul adopţiilor încuviinţate conform procedurii adopţiei interne şi nu se aplică în cazul persoanelor care adoptă copilul soţului. Actul normativ prevede şi completări referitoare la concediul de acomodare, pentru corelarea cu dispoziţiile mai flexibile reglementate pentru concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, prevăzute de OUG nr. 111/2010.

Cum ar arată noul proiect

Adopţiile internaţionale ar putea fi reluate iar parcursul va fi simplificat. Propunerea de modificare a legii vine în contextul în care 80 la sută dintre copiii abandonaţi sunt dificil de înfiat şi nici nu sunt doriţi de familiile de români.

Pe de altă parte, cei care vor lua copii cu handicap vor primi mai mulţi bani de la stat. Proiectul este acum la Camera Deputaţilor. În prezent, în România sunt peste 50 de mii de copii abandonaţi şi doar 3 mii dintre ei sunt declaraţi adoptabili. Iar din cauza vârstei, a bolilor de care suferă sau a etniei, aproximativ 80 la sută dintre ei au ajuns în categoria “greu adoptabili”.

Se dorește stimularea adopțiilor interne

„Avem măsuri foarte bune de încurajare a adopţiei, inclusiv sprijin financiar. Vrem să uşurăm procedurile, să mărim de la 2 la 5 ani valabilitatea unei familii de a fi familie ce are drept de a adopta, să uşurăm un pic procedurile. Azi am băgat în Transparenţă decizională, pentru că a trebuit să reactualizez indicatorii tehnico economici, acest sistem informatic pentru adopţie. Este un program pe care dorim să-l implementăm, în colaborare, Ministerul Muncii cu Ministerul Comunicaţiilor, în beneficiul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, astfel încât transparentizarea deciziei de la momentul prevenirii abandonului până la momentul măsurii pe care o iei de protecţie şi până la deschiderea adopţiei, şi ulterior după deschiderea adopţiei şi ulterior după adopţie, monitorizarea, să fie toate într-un sistem informatic astfel încât şi Ministerul Muncii, şi Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei şi alte instituţii cu care vom face protocoale de colaborare să aibă acces instantaneu la aceste date”, a explicat Marius Budăi.

El a mai menţionat că proiectul de lege prevede, de exemplu, decontări în cazul deplasării dintr-un judeţ în altul pentru şedinţe de acomodare cu copilul de până la 200 de lei pe zi sau deconturi de 1.500 lei pe an pentru cheltuieli cu acomodarea copilului în noua familie, vizite la psiholog etc.

Pe de altă parte, şeful de la muncă a afirmat că i se pare anormal ca la asistenţii maternali să stea atât de mult copii „cu vârstă fragedă”, iar cei mai mari să rămână în centrele de plasament” şi că asta ar trebui să se schimbe.

„Chestiunea cea mai gravă pe care aş vrea să o schimb eu în acest sistem prin discuţii pe care le-am promovat deja la nivel de minister, la nivel de ANPDCA, şi voi solicita o întâlnire cu toţi directorii din DGASP (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) din ţară. Ce vreau eu să schimb şi am să le solicit public şi în discuţia cu dumnealor: mi se pare anormal ca un copil de vârstă fragedă să stea aşa de mult în asistenţă maternală, iar copiii de vârstă mare să rămână în centrele de plasament. Eu cred că ar trebui să ne axăm pe copiii mici, fie printr-o prevenire a abandonului de către familie, să vedem cum putem ajuta familia să nu mai abandoneze copilul, fie printr-o reintegrare în familia nativă, fie, dacă nu, imediat spre adopţie, pentru că ştim că un copil de vârstă fragedă este mult mai uşor de adoptat decât un copil de peste 14-15 ani. Atunci aş vedea normal ca aceşti copii să ne îngrijim de ei, ori îi ducem în familia naturală înapoi fie să-i pregătim pentru adopţie, dacă sunt copii adoptabili, şi către asistenţi maternali să meargă mai mult acei copii mai mari, de 12, de 13, de 14 ani”, a informat Budăi.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.