Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri, asta a dezvăluit, miercuri, Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti, care a cerut avocaţilor fostului primar să o recuze, având în vedere că de la 1 iunie oricum se pensionează.
Ceea ce se dorea a fi ultimul termen de judecată de la tribunal în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Oprescu s-a transformat într-un circ total.
Procesul a început cu constatarea instanţei că un inculpat, Claudiu Bengalici, lipseşte de la judecată, deşi la termenul anterior fusese citat deoarece lipsise şi atunci. „Clientul meu nu a ştiut că este astăzi termen. A fost greşeala mea că am uitat să-l anunţ. Citaţia nu s-a întors, cred că este lipsă de procedură”, a susţinut avocatul acestuia.
Niciun gest nu a schiţat judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti când a recepţionat această explicaţie, în condiţiile în care amână acest proces de trei ani.
„Schimbaţi judecătorul. Am fost câte cinci zile în sala de judecată. Nu se mai poate aşa. Acest dosar presupune probleme de citit şi de studiat. Schimbaţi judecătorul şi o luati de la capat. Eu nu voi avea timp sa amân pronunțarea. Sunt probleme tehnice în dosar. Dacă vreți să luați dosarul de la zero…, asta e situatia. Sunt la dispoziția dumeavoastră. Spuneţi- mi ce fac. Eu de la 1 iunie mi-am încetat calitatea de magistrat. Este un dosar complex”, a fost monologul judecătoarei care aproape implora avocaţii să o recuze ca să scape de dosar.
Negociere pe termen ca la piaţă
A urmat o negociere între magistrat şi avocaţi privind termenul care urma să fie stabilit.
– „Eu pot sa dau termen în continuare, dezbate acum daca vreti, dam termen pentru Bengalici şi ramân în pronunțare. Ar fi 3 mai”, spune judecătoarea.
– Avocat: „Nu sunt în ţară”.
– Iosefina Pârvu: „65 la sută dintre interceptatări nu au legătură cu fondul. Am constatat în volumele 6 si 7 ca s-au pus la grămadă. Eu trebuie să iau interceptările şi să pun distinct mandatele de pe SRI, dar eu nu pot să spun acum care sunt interceptări făcute cu ajutorul SRI şi care sunt făcute de DNA. Asta e prima provocare tehnica. Inseamnă să iau 3 volume de interceptări şi să le înlătur cu totul. Dacă dau termen 3 saptămâni, eu nu voi avea timp sa soluționez acest dosar. Va dau termen maine, luni, în iunie? Mie imi iese decizia de pensionare şi mă duc să fac prajituri acasă”, a continuat judecătoarea.
Într-un final, termenul final a fost stabilit pentru 6 mai, urmând ca până atunci avocaţii să depună concluzii scrise, nu înainte ca judecătoarea să-l întrebe pe Oprescu cât a fost onorariul expertului parte desemnat de el, în condiţiile în care expertul ales de instanţă a cerut 12.000 de lei pentru o expertiză contabilă care a durat mai bine de un an de zile.