40% dintre români sunt nemulţumiţi de funcţionarii publici. Cine este în topul încrederii

funcţionarii publiciPeste jumătate (53%) dintre români sunt mulţumiţi de funcţionarii publici, în vreme ce 40% se declară nemulţumiţi, potrivit unui sondaj IRES dat publicităţii sâmbătă şi preluat de Agerpres.

”Activitatea funcționarilor publici suscită un nivel mai scăzut de satisfacție în rândul populației; astfel, 53% dintre participanții la această anchetă se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea acestora din 2014, în timp ce 40% sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți, iar 7% nu dau un răspuns la această întrebare”, arată realizatorii cercetării.

Pompierii și militarii sunt profesiile care se bucură de cel mai ridicat nivel de mulțumire din partea românilor, în timp ce nivelul de mulțumire este mai redus în ceea ce îi privește pe procurori și judecători, avocați sau funcționari publici, relevă sondajul.

Mai bine de opt din zece participanți la anchetă spun că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea Pompierilor din anul 2014. În același timp, doar 7% spun că ar fi nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de activitatea acestora, iar 10% nu răspund sau nu știu să răspundă la această întrebare.

Activitatea militarilor de bucură de un nivel foarte ridicat de satisfacție din partea persoanelor intervievate, 81% dintre respondenți declarându-se foarte mulțumiți sau mulțumiți și doar 3% nemulțumite sau foarte nemulțumite. 16% nu au răspuns la întrebare.

Potrivit cercetării, de activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declară mulțumite sau foarte mulțumite două treimi dintre persoanele intervievate, în timp ce o treime tind să fie mai degrabă nemulțumite. Activitatea polițiștilor români din 2014 este considerată mulțumitoare de către 59% dintre participanții la studiu, în timp ce 36% o consideră nemulțumitoare.

Activitatea jandarmilor este evaluată în termeni pozitivi de o proporție mai ridicată a respondenților, 70% declarându-se mulțumiți sau foarte mulțumiți de aceasta, iar 16% declarându-se mai degrabă nemulțumiți. Restul persoanelor intervievate nu pot aprecia acest aspect.

Activitatea preoților este evaluată drept mulțumitoare de către 63% dintre respondenți, în timp ce pentru 30% a fost mai degrabă nemulțumitoare. 7% nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eșantion de 1.131 indivizi de peste 18 ani. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ