39 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. Câte victime au fost în Bucureşti pe 4 martie

cutremurÎn urmă cu 39 de ani, România era zguduită de un cutremur puternic, soldat cu mii de morţi şi răniţi, precum şi uriaşe daune materiale.

Pe 4 martie 1977, mişcarea de pământ din Vrancea, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a dus la prăbuşirea sau avarierea, în întreaga ţară, a peste 30.000 de locuinţe. Totodată, au fost afectate peste 700 de întreprinderi.

Cel mai greu lovit de acest cutremur a fost oraşul Bucureşti. Aici s-au înregistrat 1.424 de morţi, din totalul de 1.578 înregistraţi în ţară, iar alţi peste 7.500 de bucureşteni au fost răniţi. Pagubele materiale provocate de seism au fost de peste două miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde în Capitală.

Printre cei decedaţi în cutremurul din 1977 s-au aflat şi Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare), Alexandru Bocăneţ (reputat regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică uşoară şi romanţe), Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

Zona Vrancea, care are o suprafaţă epicentrală de circa 30 x 70 de kilometri, este caracterizată de o activitate seismică ridicată. Cutremurele apar la adâncimi cuprinse în general între 70 şi 200 de kilometri, fiind înregistrate şi cutremure la adâncimi mai mari şi respectiv mai mici, dar cu magnitudini reduse. Frecvenţa de apariţie a unui cutremur în Vrancea a fost analizată de-a lungul timpului şi, cu extrapolare pe parcursul a 600 de ani, se poate aprecia că media de generare este de trei cutremure de magnitudine mai mare de 7,2 pe scara Richter pe secol.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.