30 octombrie devine „Ziua pacientului cu arsuri”, pentru a marca tragedia de la Colectiv

30 octombrie devine „Ziua pacientului cu arsuri”, pentru a marca tragedia de la Colectiv

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede declararea datei de 30 octombrie ca “Ziua pacientului cu arsuri”, zi în care este comemorată tragedia de la Colectiv. În urma incendiului din clubul bucureştean au murit 64 de tineri. Proiectul a fost adoptat cu 257 voturi “pentru” şi 8 abţineri.

Potrivit proiectului, „Ziua pacientului cu arsuri” poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri.

În expunerea de motive se arată că proiectul a fost inițiat “pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp și care presupune adâncă suferință și costuri însemnate”.

Tragedia produsă la Clubul Colectiv, în noaptea de 30 octombrie 2015, a reprezentat cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989. Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă pacienților arși.

 

LĂSAȚI UN MESAJ