Proiectul Legii grațierii a uitat să-i includă și pe deținuții minori din penitenciare

comisar de penitenciar a fost reținut de DNA

Grațiere pentru minori. În prezent, 250 de minori sunt în cele patru închisori speciale dedicate tinerilor. Aceștia nu pot fi eliberați din penitenciar conform proiectului Legii grațierii aprobat de Guvern în ianuarie.

Membrii Guvernului condus de premierul Sorin Grindeanu i-a uitat după gratii pe minori, atunci când a întocmit proiectul legii grațierii. Aceasta a fost concluzia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a avizat la începutul săptămânii proiectul, dar a adus inițiativei legislative și două observații.

Una dintre ele a venit în urma unei sesizări realizată de o asociație de protecție a drepturilor minorilor condamnați. Conducerea ONG-ului a solicitat CSM ca proiectul trimis de Guvern la Parlament pe 31 ianuarie să cuprindă și “grațierea copiilor, iar copiii și tinerii grațiați să fie introduși în programele derulate de serviciile de probațiune. Ideea a fost preluată și de CSM”, ne-a declarat Felicia Mirea, coordonatorul asociației.

Reamintim că pe lângă grațierea minorilor, a doua observație adusă de CSM proiectului a fost cea legată de reducerea limitei maxime de pedepasă de la cinci la trei ani pentru condamnații care vor fi eliberați.

În țara noastră sunt patru închisori dedicate minorilor și tinerilor, condamnați care au intrat după gratii când aveau sub 18 ani. Penitenciarele de minori şi tineri sunt situate în Bacău, Craiova, Târgu Mureş şi Tichileşti, județul Brăila au 1.999 de locuri. În jur de 250 de condamnați din aceste închisori speciale aveau sub 18 ani la sfârșitul anului trecut. În aceste închisori, minorii pot să-și continuie studiile de până în clasa a 12-a, fiind organizate ore ca într-o școală obișnuită.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.