UDMR propune un impozit excepțional

În plin scandal între PSD și PNL pe tema impozitării, UDMR propune un impozit pe profit excepţional, numit „Windfall tax”.

Impozitul propus de UDMR este un mecanism de redistribuire a profiturilor/câştigurilor conjuncturale înregistrate de acei operatori economici care în condiţii de criză au beneficiat de avantaje pur circumstanţiale, fără legătură cu competitivitatea produselor sau serviciilor furnizate/prestate, cum ar fi de exemplu industria pharma, de energie sau serviciile de curierat, a declarat, luni, deputatul Miklos Zoltan.

„Aceşti operatori au înregistrat câştiguri extraordinare, în sensul în care în scenariul „business as usual” le-ar fi fost imposibil să le înregistreze atât în contextul măsurilor administrative pe care statul a fost obligat să le ia pentru stăvilirea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru creşterea rezilienţei comunităţilor în faţa crizei sanitare, cât şi ulterior resimţite ca urmare a crizei de aprovizionare sau a conflictului din Ucraina.

Aşadar, astfel de venituri nu pot fi altfel categorisite decât ca fiind conjuncturale, aduse de un „vânt favorabil în pânze” resimţit în anumite sectoare”, a argumentat parlamentarul UDMR.

Un act de solidaritate

Potrivit acestuia, impozitarea acestor profituri excepţionale ar reprezenta un act de solidaritate cu societatea în general, cu restricţiile şi eforturile pe care le-au suportat alte ramuri economice şi numeroase categorii sociale.

„De asemenea, trebuie subliniat şi costul bugetar al măsurilor implementate în anii 2020 şi 2021, suportat de societate şi de economie, cost care se reflectă în deficite bugetare greu de gestionat”, a adăugat deputatul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here