Boc: Salariile în sectorul bugetar nu trebuie tăiate… deocamdată

Salariile în sectorul bugetar nu trebuie tăiate deocamdată, este de părere fostul premier al României, Emil Boc.

Salariile nu trebuie tăiate pentru că România şi Europa se află pe un trend de creştere economică, însă ţara consumă mai mult decât produce. Și din acest motiv, mai devreme sau mai târziu, generaţiile următoare vor trebui să deconteze nota de plată a acestui „dezmăţ”.

Nimeni nu cunoaște mai bine problema tăierii salariilor la bugetari decât Boc pentru că el însuși a luat o astfel de decizie în 2010, când salariile au fost reduse cu 25% în tot sistemul public.

„Generaţiile următoare vor plăti factura dezmăţului actual. Să se înţeleagă că nimic nu este gratis pe lumea asta. Cu cât consumi mai mult decât produci, cu atât aduni datorii pe care le vor plăti pe viitor. Acum suntem într-o perioadă mai fericită, Europa e pe creştere economică, lumea în general e pe creştere economică, costurile de îndatorare sunt mai mici, sunt mulţi dispuşi să te împrumute, cu alte cuvinte astăzi nu avem o problemă majoră. Dar vă dau scris că această factură a consumului exagerat de astăzi va fi plătită pe viitor, pentru că aşa e legea firii, când consumi fără acoperire, cineva trebuie să plătească factura. Şi vor plăti, mai devreme sau mai târziu, generaţiile următoare, acest lucru din punctul meu de vedere este foarte clar şi fără echivoc. Când se duce petrecerea şi vine decontul, vor fi suferinţe”, a declarat actualul primar al Cluj Napocăi.

Investiții și educație, prioritățile unui Boc premier

Primele măsuri pe care le-ar lua dacă ar fi prim-ministru, din nou, ar fi legate de prioritizarea investiţiilor, întrucât bani există, dar nu sunt cheltuiţi eficient.

„De dimineaţă până seara aş vorbi de autostrăzi, infrastructură, autostrăzi, infrastructură. Prima dată aş face România competitivă în infrastructură. În al doilea rând, aş face tot ce-mi stă în putinţă să investesc în inovare, în slujbele viitorului. Avem o generaţie de talente extraordinare în această ţară, este poate cel mai important asset pe care ţara îl are: talentele şi domeniul inovării. Slujbele viitorului vor veni din inovare, de acolo ne vom atrage cele mai bune investiţii şi locuri de muncă, deci inovare, inovare, inovare în fiecare zi, pentru a ţine România unde este”, a mai spus Boc.

Și chiar dacă nu avem infrastructură rutieră, măcar o avem pe cea de internet  care este mai puternică decât în alte ţări din UE, pentru că noi am trecut direct la fibră optică.

„M-ar preocupa calitatea vieţii românilor, în special educaţia şi sănătatea. Aici sunt lucrurile unde românii au nevoie de un salt calitativ, pe care să îl resimtă în fiecare spital din această ţară şi în fiecare şcoală. Avem cel mai mare buget din istoria României, nu am avut niciodată un asemenea buget. Numai că nu sunt prioritizate investiţiile în concordanţă cu interesele naţionale. Interesul naţional îţi cere să prioritizezi investiţiile şi să finanţezi acele investiţii care sunt aproape de finalizare, nu deschizi alte 10.000 de investiţii, când ai 2.000 de investiţii care sunt aproape de finalizare şi acelea se degradează, dar începi altele. Deci în primul rând trebuie să ai capacitatea şi curajul să faci o prioritizare a investiţiilor în această ţară”, a mai afirmat Boc.

Potrivit fostului premier, în perioada când a ajuns el la cârma Guvernului, erau 46.000 de investiţii declanşate în România, unele chiar din perioada comunistă.

„Noi am fost forţaţi să facem asta, pentru că nu erau bani, era criză economică. Acum, când nu ai criză economică şi poţi mai detaşat să analizezi lucrurile. Nu vom fi competitivi dacă nu ne vom axa să ne rezolvăm problemele de infrastructură, de conectivitate între provinciile istorice româneşti, de conectivitate între România şi Europa. Aceasta nu înseamnă doar autostrăzi, dar şi cale ferată, mobilitate alternativă, care trebuie să fie o preocupare pentru noi în marile oraşe”, a mai spus primarul orașului Cluj.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.