Românii din Valea Timocului, apel disperat către România și instituțiile europene: Opriți catastrofa ecologică de la RTB Bor!

Valea Timocului
Combinatul RTB Bor

Românii din Valea Timocului (Serbia) trag un semnal de alarmă asupra poluării masive a zonei de către Combinatul de cupru de la Bor, după ce a fost preluat de compania chineză Zi-Jin.

Liderul Partidului Neamului Românesc, dr. Predrag Balasevic, spune că poloarea masivă, care i-a adus la disperare pe locuitorii regiunii, se face cu complicitatea autorităților sârbe.

„Catastrofa ecologică din ultimii ani de la Bor și în împrejurimi, după sosirea companiei chineze Zi-Jin, este doar un exemplu. Poluarea din alte surse este, de asemenea, ridicată. Aceasta nu este doar o problemă regională, ci devine internațională, deoarece poluarea care este produsă în Serbia afectează și vecinii, în primul rând România și Bulgaria. Guvernul Serbiei ascunde consecințele acestei poluări, iar studii cu privire la aceasta nu se fac”, a declarat Predrag Balasevic.

Valea Timocului

Poluarea masivă i-a scos în stradă pe localnici. În septembrie anul trecut, mii de locuitori din Bor și din împrejurimi au priotestat împotriva chinezilor de la RTB Bor, fără a fi luați în seamă de autorități.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Diplomații României la Belgrad petrec cu consilierii președintelui Vucic. Românii din Timoc, persecutați

Poluare masivă în Valea Timocului cu dioxid de sulf și Arsenic

Valea Timocului
Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc din Valea Timocului

Măsurătorile arată o adevărată catastrofă ecologică la Bor, cu consecințe asupra sănătății populației.

Poluarea cea mai mare vine de la dioxidul de sulf (SO2), rezultat din topirea cuprului. Conținutul mediu de SO2 în emisie la patru puncte de măsurare în oraș a fost, anul trecut de 78.75 µg/m3 (micro grame pe metru cub), unde valoarea permisă ar trebui să fie sub 50 µg/m3. Totuşi, această valoare a depășit foarte des cifra de 1500 µg/m3, care este de 30 de ori mai mare decât valoarea maximă permisă.

Conținutul mediu de Arsenic (As) în particulele în suspensie, anul trecut, a fost 24 ng/m3 (nano grame pe metru cub), la 5 puncte de măsurare în oraș, unde valoarea permisă este de până la 60 ng/m3. Această valoare a depășit însă de multe ori cifra de 4000 ng/m3, care este peste 790 de ori mai mare decât conținutul permis.

Conținutul mediu de Cadmiu (Cd) în particulele suspendate, anul trecut, la cinci puncte de măsurare din oraș, a fost 12 ng/m3, unde valoarea permisă a fost până la 5 ng/m3. În condiții extreme, în timp de câteva ore, această valoare a ajuns şi la peste 40 ng/m3, ceea ce este de opt ori mai mare decât conținutul permis.

În afară de orașul Bor, regiunea expusă catastrofei ecologice este locuită în esenţă de minoritatea română, care se ocupă în principal cu agricultura. Problemele ecologice pun astfel în pericol populația atât din punct de vedere al sănătății, cât și economic. În unele părți ale regiunii, practicarea agricultulturii a devenit imposibilă, în timp ce unele așezări şi terenurile agricole au fost distruse din cauza activități miniere.

În 2018, Grupul chinez Zijin Mining a câştigat licitaţia pentru a deveni partenerul strategic la producătorul de cupru RTB Bor din Serbia, cu promisiunea că va investi 1,26 miliarde de dolari în schimbul unei participaţii de 63%.

Redăm integral protestul comunității românești din Valea Timocului (Serbia):

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.