300 de lei pentru românii bolnavi de intoleranță la gluten

românii bolnavi de intoleranță la gluten

Românii bolnavi de intoleranță la gluten ar putea să primească un stimulent alimentar lunar în valoare de 300 de lei, acordat sub forma tichetelor de masă/bonuri de alimente, potrivit unei propuneri de act normativ. 

„Ca atare, din nevoia de a promova şi urgenta procedura de diagnosticare a bolii celiace, precum şi pentru a acţiona pentru prevenirea apariţiei bolii, înaintea instalării complicaţiilor, pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, s-a născut acest proiect legislativ care, sperăm, va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu boală celiacă, la rezolvarea problemei integrării sociale în şcoală şi muncă a celor cu intoleranţă la gluten, creând totodată canalele prin care informaţiile de actualitate despre boala celiacă să ajungă la medicii de familie şi la medicii specialişti din toată ţara”, a declarat deputatul social democrat Cristina Dumitrache.

Obiectivul prezentului proiect este acela de a crea baza legală pentru construcţia unui cadru favorabil şi decent pentru siguranţa vieţii şi pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiţii de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranţa severă la gluten).

Românii bolnavi de intoleranță la gluten, nediagnosticați

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o condiţie autoimună permanentă, care apare la persoanele al căror organism nu poate tolera glutenul, dar de cele mai multe ori boala rămâne nediagnosticată.

Există deja statistici concludente asupra incidenţei crescute a bolii celiace şi asupra efectelor subdiagnosticării acesteia.

Astfel, în 85% dintre cazuri boala nu este tratată sau este incorect diagnosticată, ceea ce poate duce la complicaţii pe termen lung.

Boala poate apărea la orice vârstă, însă în ţara noastră cei mai afectaţi sunt copiii.La nivel european, în medie 1 din 100 de persoane are boală celiacă, cei mai puţini fiind în Germania (0,3%) şi cei mai mulţi în Finlanda (2,4%).

În Europa, 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. Raportul bărbaţi-femei cu boala celiacă este de 1:2 la un bărbat cu boala celiacă, cel puţin două femei suferă de aceeaşi patologie.În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate.

În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidenţă ca având boala celiacă. Însă, numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala.Numărul exact al bolnavilor nu este cunoscut, deoarece nu există un registru naţional al bolnavilor şi acest aspect este reglementat de prezentul proiect legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ