Renumita cofetăreasă Victorina dezvăluie secretul cozonacilor buni de Crăciun

Victorina Matveev / Arhiva personală
Victorina Matveev / Arhiva personală

Renumita cofetăreasă Victorina Matveev din Satu Mare spune: Cozonacii de pe masa de Crăciun trebuie să fie făcuţi cu răbdare, dragoste şi sufletul împlinit.

Pentru a se asigura că cozonacul iese fraged şi fără crăpături, Victorina respectă cu stricteţe reţeta pe care a făcut-o de atâtea ori.

„Este un procedeu de încălzire a laptelui, laptele trebuie să fie gras, bun, proaspăt, după aia se dizolvă drojdia, dar trebuie să fie drojdie naturală, în Italia o numeam drojdie madre, adică mama drojdiei, este o drojdie vie pe care o ţinem în frigidere şi toată ziua necesită schimbarea cojii, dar miezul vine iarăşi adăugat cu un alt aluat.

De ce necesită atât de multe ore? Deoarece conţine foarte mult ou, unt, ceea ce e greu la dospit, nu mai e atâta pâine. Lumea se întreabă de ce e atât de scump? Deoarece are un procedeu. Trebuie lăsat în amestec, la dospit, într-un pic de făină. După opt ore vine adăugată făina din care iese aluatul care să ne permită să-l putem prelucra. După pasul de adăugare, făină necesită iar opt ore de odihnă, şi odihnă la temperatură joasă, nu grăbită! Când se grăbeşte, cozonacul crapă. Astfel, la miile de cozonaci pe care i-am făcut avem acelaşi gust”, a explicat Victorina, pentru Agerpres.

După gustul omului

Dacă aluatul este universal, umplutura se face după gustul omului. Poate fi şi tradiţional, cu nucă, sau mai sofisticat, cu vanilie sau amestecuri de brânzeturi cu fructe uscate.

„Ce nu există la noi este baca de vanilie, care nu există din cauze birocratice, vamale, politice. Se transportă în România doar esenţe, pe bază de alcool, spirt. În rest, reţeta asta de aici de pe pământ am luat-o şi aici pe pământ o las. Eu o spun pentru cine interesează. Cozonacii se bagă în cuptor cu două zile înainte de Crăciun deoarece trebuie să se răcească. Odată scoşi trebuie lăsaţi cu capul în jos. Cozonacul nu are voie să se răcească aşa cum s-a copt. Dacă vrem să fie fraged trebuie pus cu faţa în jos, sunt suporţi speciali, şi se răcesc aşa până a doua zi. Nu au voie să se prăjească la bază, nu au voie să se răcească în poziţia în care s-au copt”, a dezvăluit secretul Victorina.

Parte a secretului cozonacilor buni este însă şi timpul, la care se adaugă răbdarea bucătăresei.

„Cel mai important e răbdarea şi multă dragoste. Trebuie să fii prima dată curat cu sufletul, împlinit, dacă vrei să-ţi iasă. Cum te simţi trist, nu iese nici cozonacul. Eu chiar în perioada sărbătorilor îi spun soţului: te rog frumos, ce ai de spus îmi spui după sărbători. Toate reţetele la mine sunt cu veselie. Dacă nu îmi pun muzică sufletul meu nu se încarcă. În perioada asta suntem foarte încărcaţi, foarte obosiţi şi ne trebuie energie”, a adăugat Victorina.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.