Sute de euro ca prime de comercializare, de la stat, pentru produsele românești

prime de comercializare măsuri pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti Pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/an, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată.
Acordarea unor prime de comercializare de 100 euro/tonă pentru produse primare vândute pe piaţă şi 200 euro/tonă pentru produse destinate procesării ar putea fi realizată mult mai repede, după ce Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social au transmis către Senatul României avize favorabile pentru proiectul legislativ iniţiat de deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan.
În perioada imediat următoare se vor obţine informaţii din partea Guvernului României cu privire la impactul financiar, întrucât propunerea are implicaţii asupra bugetului de stat.
Totodată, pentru elaborarea proiectului de act normativ, se vor stabili, în decursul acestui an, consultări cu asociaţiile de proprietari şi cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.Parcursul legislativ al acestei propuneri poate fi urmărit pe pagina Senatului României.
Ion Ștefan propune modificări legislative pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unor prime de 200 euro/tonă şi 100 euro/tonă pentru produsele româneşti vândute. Iniţiativa este asumată de alţi 65 de colegi de-ai săi parlamentari liberali.
Scopul iniţiativei este stimularea intrării produselor agricole primare din fermele româneşti în circuitul comercial oficial, prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, respectiv 200 euro/tonă şi 100 euro/tonă pentru produsele direct pentru consum.
Deputatul Ion Ștefan susţine că proiectul va ajuta agricultorii români, va spori consumul de produse româneşti şi va avea un impact bugetar pozitiv: „Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor”, prevede iniţativa.
”Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producţiei agricole autohtone, prin comercializare, în piaţa locală, naţională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare româneşti a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaşte după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantităţii de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creşterea veniturilor producătorilor agricoli”, a spus deputatul PNL Ion Ștefan.

Bani pentru dezvoltarea satului românesc

României i-au fost virate, recent, de la Uniunea Europeană 88 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), ajungându-se astfel la suma de 1,7 miliarde euro, intrată de la începutul acestui an în contul plăților directe efectuate de APIA. Aceste fonduri au ajutat fermierii să își execute la timp lucrările agricole, să se doteze corespunzător, astfel încât să poată realiza investiții viabile, moderne, la standarde europene.

Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în 2019 pentru agricultură și dezvoltare rurală se ridică la suma de peste 2,2 miliarde euro (plăți directe și investiții).

Preocuparea constantă a Ministerului Agriculturii pentru accesarea banilor europeni dedicați domeniului agricol a determinat o absorbție de peste 8,4 miliarde euro, reprezentând totalul fondurilor intrate în conturile fermierilor români în perioada 2017-2019, prin eforturile susținute ale funcționarilor din cadrul celor două agenții de plăți, APIA și AFIR.

Produsele românești, bune pentru consum

Și pentru că s-a născut o paranoia la nivel de țară că produsele românești sunt toxice sau nu tocmai bune de mâncat, oficialii Ministerului Agriculturii s-au apucat să facă tot felul de controale în acest sens.

Autoritatea Națională Fitosanitară, anunță că în urma verificărilor efectuate până la data de 13 iunie 2019, tomatele aflate pe piață sunt sigure pentru consum și nu s-au depistat depășiri  ale reziduurilor de pesticide peste limita maxima admisă.

Astfel, a fost prelevat un număr de 329 probe, din mai multe județe din țară, din care 243 au fost analizate, iar 86 sunt în lucru.

Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că roșiile existente pe piață la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acțiunile de control vor continua în toată țara.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.