Legea manualului: Statul voia să prostească elevii după bunul plac

legea manualului

Legea manualelor s-a dovedit a fi neconstituțională, astfel că statul nu mai poate schimba chiar după bunul plac manualele din școli.

„Astăzi avem și confirmarea faptului că Legea manualului este inacceptabilă pentru condițiile pluraliste și de performanță în care este absolut necesar să se desfășoare editarea manualelor școlare. Mulți profesori au avertizat, încă de când proiectul de lege era în dezbatere parlamentară, că legea va da sistemul de educaţie înapoi cu zeci de ani, elevii urmând să ajungă condiționați să învețe după cărţi publicate de o singură editură, cea a Ministerului Educaţiei”, mai spune deputatul Marilen Pirtea.

Legea manualului prevede că Ministerul Educaţiei, prin Editura Didactică şi Pedagogică, urmează să fie singurul responsabil de publicarea manualelor. Autorii de manuale ar urma să nu mai trimită manuscrisele la edituri, ci la minister.

Legea manualului și intenția Guvernului

„Așadar, este evident că intenția Guvernului a fost de a institui un monopol asupra publicării tuturor manualelor în România, prin Editura didactică şi pedagogică, intenție confirmată și prin decizia de azi a CCR”, mai spune deputatul.

În plus, pentru a evita iminenta controversă publică pe subiectul manualului unic, Ministerul Educaţiei a lansat ipoteza că ar urma să ia în considerare trei variante de manual pentru  fiecare materie, dintre care va fi aleasă varianta “câștigătoare”, uitând să specifice însă că este absolut posibil ca doar o variantă de manual să obţină punctajul de trecere,  tot funcționarii ministerului fiind cei ce ar urma să il decidă.

Mai mult, în Legea manualului sunt definite câteva categorii specifice de manuale – manual de bază, manual şcolar, manual opţional – fără să se indice exact pe care dintre acestea le va finanţa Ministerul Educaţiei, pentru că finanţarea se asigură pentru “manualele şcolare”.

O simplă ambiguitate terminologică poate duce la blocarea sistemului de editare și tipărire a manualelor școlare, o eroare ce se poate traduce în pierderi de milioane de lei la bugetul educației și prin întârzieri inacceptabile în asigurarea fondului de manuale necesar noului an școlar.

Chiar dacă așteptările față de politicile susținute de fostul ministru al educației, Liviu Pop, nu aveau cum să fie prea mari, păstrarea unui proiect generat în mandatul acestuia este pe cale să producă un eșec de proporții în toamnă, la deschiderea noul an școlar, prin susținerea inadecvată a procesului educativ.

Acuala conducere a MEN are datoria de a lua decizii corecte și reparatorii, în reacție la decizia CCR de astăzi, care a invalidat această nouă formă a Legii manualului școlar.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.