REPORTAJ INTERNAȚIONAL Familiile bogate din China angajează profesori francezi ca sa-i învețe pe copii bunele maniere

sursa: Sciences Po

Să mănânce cu prestanţă, să păstreze o poziţie corectă a corpului sau să ştie să se exprime în timpul unei cine în oraş.

Sunt doar câteva dintre „bunele maniere” pe care le învaţă copiii elitei care a făcut avere în Shanghai de la profesori de etichetă francezi în speranţa de a străluci în societate.

Şi cum părinţii lor nu fac deloc economie când vine vorba să se asigure că progeniturile lor vor avea parte de cele mai bune şanse în viaţă, aceste lecţii încep odată cu primii ani de şcoală.

Autor: Octavian Ionașcu

La ultimul etaj al unui hotel de cinci stele din metropola de 24 de milioane de locuitori, Danielle Liu, în vârstă de 10 de ani, încearcă să meargă cu o carte plasată în echilibru precar pe cap de-a lungul unei linii roşii trase pe podea.

Scopul exerciţiului, spune mama ei care se uită la ea, este de a face în aşa fel încât fiica sa să-şi amelioreze postura şi să devină o adevărată „micuţă femeie” capabilă să se remarce în cadrul comunităţii ultra-concurenţiale a chinezilor bogaţi.

Danielle face parte dintr-un grup de opt copii, băieţi şi fete, ai căror părinţi au decis să sacrifice o sâmbătă pentru a forma aceste deprinderi, care se bucură de apreciere în înalta societate din Shanghai, scrie parismatch.be într-un articol preluat de pe France Presse.
Băieţii dau dovadă de multă eleganţă, cu costume, papioane şi pantofi negri bine lustruiţi. La rândul lor, fetele se prezintă în rochii impecabile şi cu zâmbete angelice.

”Tu ai o problemă cu echilibrul”, îi spune Guillaume de Bernadac, de 31 de ani, fondatorul francez al şcolii, unei eleve care încearcă fără prea mult succes să meargă cu o carte pe cap.

”Sper să se împlinească pe toate planurile”

Băieţii, cu vârste între 7 şi 11 ani, nu par să fie prea deranjaţi de această încercare. Ei par totuşi mult mai reticenţi când vine vorba să nu-şi ţină coatele pe masă în timpul cinei.
„Îmi este frică”, repetă de mai multe ori micul Zachary în timp ce îşi serveşte supa, încercând ca şi colegii săi de grup să ţină la fiecare subsuoară o bucată de hârtie albă.
Exerciţiul are drept scop să garanteze că coatele nu ating masa.

Însă provocarea se dovedeşte în curând prea dificilă pentru copii şi toţi îşi scapă hârtiile de la subsuori. Pentru a-i face pe copii să stea drepţi, fiecăruia i se ataşează un soi de corector de poziţie pentru acasă, făcut din panglici roşii înnodate la spate. Cei care se relaxează sunt apostrofaţi cu blândeţe de Guillaume de Bernadac sau de echipa sa, care este formată în special din foste modele care se prezintă drept experţi în „etichetă”.

Cheng Liyan, mama lui Danielle, mărturiseşte că obiectivul ei ca fiica sa să fie „perfectă”. „Sper că ea se va putea împlini pe toate planurile, pentru a fi o adevărată femeie, cu alură sportivă şi dotată pentru studii”, explică ea într-o engleză aproape perfectă.
Danielle face deja cursuri private de nataţie, pian şi dans, care este favoritul ei.

Patru ore, aproape 350 de euro

„O întreb mereu dacă îi place”, mai spune mama lui Danielle, care este profesoară. Ea recunoaşte totuşi că există o „concurenţă feroce” pentru locuri de muncă şi recunoaştere socială la Shanghai, oraşul cel mai dezvoltat şi cel mai internaţional al Chinei.
Cheng Liyan şi ceilalţi părinţi i-au plătit lui Guillaume de Bernadac suma de 2.688 de yuani (345 de euro) de copil pentru patru ore de cursuri practice, echivalentul salariului mediu din Shanghai pe o săptămână.

Pe un fundal sonor de muzică clasică, copiii învaţă să interacţioneze cu alte persoane, să salute oamenii, să aibă grijă de postura lor sau să aleagă subiectele potrivite de conversaţie în timpul unui dineu.

Guillaume de Bernadac a venit pentru prima dată în China în timpul studiilor. El afirmă că cererea a explodat după ce a înfiinţat în 2014 Academia De Bernadac şi spune că a fost contactat chiar de municipalitatea din Shanghai, dornică să creeze cursuri similare pentru şcolile din oraş, pentru a ajuta la conceperea unor programe pedagogice.
Academia sa propune însă şi cursuri pentru adulţi sau companii.

Moştenire de familie

Însă Guillaume de Bernadac ţine să sublinieze că scopul nu este numai de a le inocula manierele „occidentale” copiilor. ”Ideea noastră este de a le da instrumentele pentru a se adapta, celor care merg în străinătate, se află în China într-un mediu internaţional sau sunt puşi în situaţia de a frecventa culturi diferite”, explică el.
Francezul cu cravată şi zâmbet impecabil nu are nicio calificare în domeniu, dar spune că străbunicul său ţinea cursuri private de acelaşi fel pentru nobilii din Marocul colonial în anii 1920-30.

Cel care urma să devină viitorul rege Hassan al II-lea al Marocului, ar fi urmat aceste cursuri unde a fost învăţat „cum să fie politicos şi să se comporte bine”, spune Guillaume de Bernadac.

În China, „elitele sunt dornice să facă eforturi, paşi înainte spre comunitatea internaţională”, spune el.

Cheng Liyan, care vine lângă fiica sa după lecţie, nu găseşte că este prematur să-i inoculeze lui Danielle bunele maniere.

„Copiii trebuie să rămână copii, bineînţeles. Dar trebuie să aibă şi un minim de disciplină”, afirmă ea.

„În public, de exemplu, nu este posibil ca ei să urle sau să strige în public. Este nepotrivit”, spune Cheng Liyan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.