Orban: Eliminarea pragului la referendum este o petardă

Pesediștii îi lucrează pe liberali prin Poștă

Eliminarea pragului la referendum este o petardă care nici măcar nu trebuie luată în seamă, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

”Probabil dl Dragnea şi-ar dori ca la referendum să voteze numai CEx-ul PSD sau numai o parte din CEx-ul PSD, minus cei opt sau nouă care au votat împotriva lui. Lucrul ăsta nu se poate. Şi aşa PSD a coborât de la 50% la 30% pragul de validare al referendumului, scoţând din burtă cifra asta de 30% care nu are absolut nicio justificare”, a spus Orban.

Potrivit lui, acum Dragnea, după acest eşec lamentabil, după această compromitere a instituţiei referendumului, după această compromitere a unei teme care a fost susţinută de foarte mulţi oameni, vine să vorbească de coborârea pragului sau de desfiinţarea pragului. „Este o petardă care nici măcar nu trebuie luată în seamă”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Eliminarea pragului la referendum, o greșeală

Acesta a firmă că după neîntrunirea pragului de prezenţă pentru validarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei a fost afectată chiar instituţia referendumului.

„Cred că au avut de pierdut iniţiatorii referendumului, cei care au susţinut definirea familiei drept căsătoria dintre bărbat şi femeie, pentru că nu s-a întrunit pragul şi obiectivul lor de a sigila în Constituţie această prevedere, care există de altfel în legislaţia românească, nu a fost adoptată, cu siguranţă şi instituţia referendumului în sine a fost afectată. Referendumul este forma cea mai profundă de democraţie”, a mai declarat liberalul.

Referendumul este modalitatea prin cetăţenii îşi exprimă direct opinia faţă de problemele din societate iar instituţia referendumului este o instituţie fundamentală pentru democraţie, iar aceasta nu trebuie lăsată să fie discreditată de PSD, de Dragnea sau de cei care au susţinut instituţia boicotului în această chestiune, a mai afirmat Orban.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că în cazul unui scrutin popular fără prag, automat s-ar mări procentul de prezenţă la urne, iar ideea de cvorum inhibă sau diminuează prezenţa la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ