Cursele aeriene spre Italia, de trei ori mai riscante decât restul destinațiilor

De la începutul anului și până pe 10 decembrie, 1.348 de curse au înregistrat incidente aeriene pe principalele patru aeroporturi din România – București, Cluj, Timișoara și Iași. cursele aeriene

Cursele aeriene către sau dinspre Roma și Milano (cele mai importante destinații din Italia) și aeroportul Hentri Coandă înregistrează un număr de trei ori mai mare de incidente decât în restul destinațiilor din top 5, arată o analiză Flight Refund, companie specializată în obținerea despăgubirilor pentru pasageri.

Datele analizate, valabile pentru primele 10 luni ale anului, arată că zborurile pe relația Londra au înregistrat cea mai scăzută pondere a incidentelor, de numai 0,4%. Urmează în top 5 cursele către Cluj (0,5%) și Paris (0,7%).

În primele 10 luni ale anului s-au înregistrat în cazul aeroportului Henri Coandă din Otopeni peste 9.700 de zboruri către sau dinspre cele mai importante destinații: Londra, Roma, Milano, Paris și Cluj-Napoca. Dintre acestea, 85 au avut înregistrat întârzieri sau au fost anulate, ceea ce reprezintă o medie de 0,9% incidente la o suta de curse aeriene.

Cursele aeriene, pline de riscuri

Cel mai ridicat procent de curse anulate s-a înregistrat pe relația Milano, de 1,7% urmată la mică distanță de cursele către sau dinspre Roma – 1,5%. Pe relația Cluj Napoca Otopeni s-a înregistrat în primele 10 luni un procent de 0,5% zboruri cu incidente iar pentru Paris și Londra 0,7% și 0,4%.

“Creșterea numărului de zboruri comerciale aduce cu sine și creșterea numărului de incidente. Din păcate, călătorii afectați nu sunt conștienți de drepturile lor și acest lucru înseamnă o pierdere financiară pentru ei. Legislația europeană obligă companiile aeriene să ofere compensații de până la 600 de euro în cazul în care un zbor întârzie mai mult de 3 ore sau este anulat din vina operatorului aerian. Serviciile de solicitare a acestor compensații sunt mai ieftine decât în cazul în care pasagerii afectați apelează la avocați specializați și implică mai puțină birocrație decât în cazul în care pasagerii decid să ceară în nume propriu compensațiile la care au dreptul”, declară Anikó Bolyó general manager Flight Refund.

Pasagerii nu își cunosc drepturile

Din păcate, cea mai mare parte a călătorilor din Europa Centrală și de Est nu știu că sunt îndreptățiți, potrivit Regulamentului European 216/2004, să primească din partea companiei aeriene o compensație pentru zborurile efectuate în ultimii 3 ani. Mai mult, procentul celor care știu că pot apela la firme specializate pentru a-și recupera banii într-un termen rezonabil este mai mic de 1%, ceea ce înseamnă că cei care au dreptul la despăgubiri au pierdut circa 22 milioane de euro.

Flight Refund vă ajută să obțineți compensațiile la care sunteți îndreptățiți printr-o procedură simplă, direct pe site-ul companiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.