Bibliotecile publice, mai ales cele de la țară, sunt lăsate să moară de autoritățile locale care nu au mai alocat bani pentru întreținerea lor. Directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Gelu Bichineț, a povestit că responsabili pentru această situație sunt o parte dintre primari, care ar trebui să atragă copiii spre carte, prin dotarea bibliotecilor.
„Atâta timp cât în bibliotecile publice, mai ales cele din mediul rural, nu se alocă de ani de zile bani pentru achiziția de carte este o crimă. S-a constatat la nivel de țară că, dacă nu se ia nicio măsură, bibliotecile publice vor muri”, a explicat directorul.
Cert este că, bibliotecile școlare, care țin de primării, se confruntă cu aceeași lipsă de bani. „Nu poți asigura un învățământ de calitate, o formare corespunzătoare a tinerilor, atât timp cât nu asiguri o bază materială, or cartea reprezintă și ea o bază materială pentru formarea copiilor. Din păcate, pentru unii edili este mult mai important să facă sărbătoarea satului sau alte acțiuni de acest gen și mai puțin important să dea bani pentru achiziția de carte”, a afirmat marți Gelu Bichineț.
El a subliniat că sunt necesare proiecte foarte bine gândite pentru ca adolescenții și copiii să fie atrași în biblioteci, având în vedere scăderea apetitului pentru lectură care este o constantă a ultimilor 15-20 de ani.
„Dacă înainte alergam după o carte pe care voiam să o răsfoim, să o citim, acum am ajuns să citim sinteze, rezumate, sinteze la sinteze și nu mai mergem la opera inițială. Toată tehnica modernă, care este fără niciun fel de îndoială extraordinar de folositoare, pentru literatură nu ajută.
Atâta timp cât un copil merge și caută doar rezumate, din dorința de a prezenta profesorului un portofoliu, din dorința de a păcăli pe cineva că a lecturat un roman, este clar că vom îndepărta oamenii de ceea ce reprezintă pregătirea temeinică prin studiu”, a spus Gelu Bichineț.
Potrivit directorului Bibliotecii Județene, atragerea spre lectură este o muncă susținută care trebuie să vină din partea familiei, din partea școlii și din partea instituțiilor de cultură, deopotrivă.
„Parteneriatele pe care noi le încheiem cu instituțiile de învățământ nu sunt unele formale. Încercăm prin aceste parteneriate să-i atragem pe elevi la bibliotecă într-o primă fază pentru a-i familiariza cu ceea ce înseamnă carte și încet, încet să le deschidem pofta de citit. Ceea ce deranjează cel mai mult pe lucrătorul din bibliotecă este superficialitatea cu care elevul, tânărul, este verificat în legătură cu lecturile obligatorii.
Doar efortul conjugat al dascălilor, al lucrătorilor din bibliotecile școlare, din bibliotecile publice, la care în mod obligatoriu se adaugă efortul părintelui, garantează reușita din acest punct de vedere”, a precizat Gelu Bichineț.
Biblioteca județeană a derulat o serie de proiecte menite să atragă cititorii, printre acestea numărându-se „Lectură în parc” sau „Biblioteca de vacanță”, la care au participat peste 9.000 de persoane. Instituția primește în mod constant colete cu cărți de la diverse edituri pe care le împarte comunităților rurale.
Cetățeanul TV