Ce proiect comun au cosmonautul Dumitru Prunariu și Brian May, chitaristul de la Queen

Asteroidului
Cosmonautul Dumitru Prunariu și astrofizicianul Brian May, chitaristul de la Queen

Cunoscutul chitarist al formației Queen s-a asociat cu Dumitru Prunariu și cu alți membri de vază ai comunității astronautice pentru a conștientiza întreaga lume asupra unui pericol care planează, în permanență asupra acesteia.

Joi, 30 iunie, va marca prima manifestare oficială „Ziua Asteroidului” — o mișcare globală organizată anual cu scopul de a atrage atenția publicului larg asupra posibilității impactului cu un asteroid și a modalităților în care planeta noastră poate fi protejată. Evenimentul a fost fondat în 2015 de Brian May, astrofizician și chitarist în formația Queen și de regizorul Grig Richters în colaborare cu fundația B612, cărora li s-au alăturat alte mari personalități, între care și cosmonautul român Dumitru Prunariu cel care asigură legătura grupului cu Organizația Națiunilor Unite.

Ziua Asteroidului

Asteroidului
Ziua Asteroidului   Sursa foto: http://blog.asteroidday.org

Ziua Asteroidului se sărbătorește pe data de 30 iunie pentru a marca cel mai mare impact al Terrei cu un asteroid din istoria recentă, care a avut loc în 1908, în regiunea siberiană Tunguska. Asteroidul din Siberia avea un diametru de numai 40 de metri și a distrus complet o suprafață de pădure cât Regiunea Golfului San Francisco, culcând la pământ 80 de milioane de copaci. Potrivit datelor furnizate de website-ul oficial al Misiunii Sentinel, peste un milion de asteroizi apropiați de Pământ sunt mai mari decât cel care a lovit Tunguska în 1908 și de circa 1.000 de ori mai puternici decât bomba atomică de la Hiroshima (în cazul unui impact).

Tocmai de aceea, Ziua Asteroidului este o milșcare globală de conștientizare în cadrul căreia personalități și reprezentanți ai societății civile din toată lumea se reunesc pentru a înțelege mai multe despre asteroizi și despre măsurile de precauție pe care le putem lua pentru a ne apăra planeta, familiile, comunitățile și viitorul. La începutul lunii martie, la reuniunea de la Viena a comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului extraatmosferic, Dumitru Prunariu a prezentat poziția Asociației Exploratorilor Spațiului în care se susține necesitatea și  importanța recunoașterii oficiale, de către Organizația Națiunilor Unite, a Zilei Asteroidului. Aceasta s-ar putea produce în octombrie la reuniunea Adunării Generale a ONU.

Misiunea Santinelă

Numele care se află pe buzele tuturor când vine vorba de apărarea planetei în eventualitatea unei amenințări similare cu aceea din 1908 este „Sentinel Mission”, sau „Misiunea Santinelă”.

Telescopul Sentinel este o misiune de supraveghere IR – în spectru infraroșu – plasată în spațiul cosmic, al cărei scop principal este să descopere și să clasifice 90% dintre asteroizii cu diametrul de peste 140 de metri aflați în zona sistemului solar din apropierea Terrei. Totodată, misiunea ar trebui să descopere și un număr important de asteroizi mai mici, cu diametre de până la 30 de metri. Dispozitivul Sentinel va fi lansat în jurul Soarelui, pe o orbită similară cu cea a lui Venus, ceea ce îi va spori simțitor eficiența de monitorizare a asteroizilor în cadrul misiunii sale de șase ani și jumătate.

Mai puțin de 1% dintre cei peste un milion de asteroizi mai mari de 40 de metri au fost identificați până la această dată.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.