Poliția și ANSVSA fac controale în trafic pentru a depista carnea de porc

controale în trafic carnea de porc

Inspectorii ANSVSA, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene efectuează și controale în trafic, pentru depistarea unor eventuale transporturi, necorespunzătoare din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, de animale, carne și alte produse alimentare sau/și provenite din zonele aflate sub restricții, ca urmare a evoluției unor focare de PPA.

Cu prilejul unor astfel de verificări, a fost depistat, pe raza județului Ialomița, un conducător auto care transporta patru porci sacrificați, proveniți din județul Brăila, dintr-o zonă aflată sub restricție. Carcasele animalelor au fost confiscate și distruse, iar conducătorul auto a fost amendat cu suma de 2.400 de lei.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost verificate, în intervalul 30.11.2018 – 04.12.2018, 1.160 de obiective (unități de industrie alimentară, piețe agro-alimentare și unități de vânzare cu amănuntul).

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea de 85 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 299.400 de lei.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 1.681, 5 kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, produse de patiserie etc.), produse care au fost dirijate către unități de neutralizare, pentru a fi distruse.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul cărnii și al produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA);
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

ANSVSA reamintește cetățenilor că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA), iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000  de lei!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here