Carmen Dan, așteptată pe 21 august să explice violențele de la proteste

Carmen Dan l-a confundat pe Matteo Salvini

Carmen Dan este așteptată pe 21 august într-o comisie reprezentată, printre alții, de deputatul Ovidiu Raețchi, pentru a explica violențele de la proteste, dar și toate deciziile proaste care s-au luat de forțele de ordine în acea noapte.

„Orice artificiu birocratic invocat ar dovedi că fugiți de întrebări”, spune deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților.

În scrisoarea transmisă ministrului de Interne, Carmen Dan, îi spune să nu blocheze audierea, alături de șefii din Jandarmerie, în ședința Comisiei de Apărare care ar trebui să aibă loc pe 21 august:

Explicații despre violențele de la proteste

„Doamna ministru,

În urma discuțiilor de ieri, din cadrul biroului Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, s-a stabilit că veți fi invitată urgent, împreună cu responsabilii din Jandarmerie, în cadrul Comisiei, pentru a explica Parlamentului (dacă îl respectați, desigur) și opiniei publice (dacă o respectați, desigur) ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

Având în vedere că ne temem de diferite strategii PSD pentru blocarea audierii (ieri, de pildă, cei din PSD-ALDE au lipsit, neexistând cvorum), vă informez public că următoarea ședință a Comisiei va avea loc marți, 21 august, începând cu ora 10.00. Vă informez că veți fi așteptată de parlamentarii din Opoziție care sunt membri ai Comisiei, de reprezentanții presei și, îmi place să sper, de reprezentanții PSD-ALDE, care într-o țară normală ar dori să înțeleagă de la cei responsabili ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august, exercitându-și astfel atribuțiile profesionale.

Cred că nu veți încerca să evitați, să amânați sau să blocați această audiere decât dacă vă temeți sau aveți ceva de ascuns. Cred că orice artificiu birocratic va fi invocat de colegii dvs. pentru a vă feri de parlamentari și de presă ar dovedi că fugiți de întrebări. Îmi amintesc cu cât entuziasm, cu câtă grabă ați venit în fața Comisiei, solicitând chiar dvs o întâlnire în timpul vacanței de anul trecut, împreună cu domnul Cucoș, pentru a susține un proiect de lege prin care se ofereau Jandarmeriei atribuții de urmărire penală — și îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat în noaptea de 10 august dacă cedam atunci în fața argumentelor dvs și ale domnului Cucoș și îi lăsăm pe jandarmi să îi și interogheze, de pildă, pe cetățenii israelieni bătuți vineri pentru că mergeau cu taxiul prin București.

Cred, în egală măsură, că le veți cere domnului Cucoș, domnului Sindile și colegilor lor din conducerea Jandarmeriei să dea curs invitației noastre. Demnitatea este o caracteristică esențială a celor care lucrează în sistemul de ordine publică, și ar fi nedemn ca domnul Cucoș și colegii săi să fugă de răspundere și să se ascundă-ce paradox! — în spatele scutului făcut de parlamentarii PSD. Sunt convins că aparenta fugă a domnului Cucoș din fața presei, de ieri, după o declarație de un minut, reprezintă doar un accident inerent emoțiilor începutului.

Vă așteptăm așadar la Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților de marți, 21 august, începând cu ora 10.00.

Dar pun pariu public cu dvs că nu veți veni și că PSD va invoca scuze puerile pentru a vă salva (faxul comisiei nu funcționează, invitația s-a rătăcit în poștă) și asta deoarece încercați să ascundeți de Parlament și de opinia publică numeroasele încălcări ale legii din 10 august”.

LĂSAȚI UN MESAJ