USR și PLUS sunt în discuții pentru candidat la prezidențiale

Formațiunile politice USR şi PLUS sunt în negocieri pentru desemnarea unui candidat la prezidenţiale sau pentru funcţia de premier, potrivit preşedintelui Uniunii Salvaţi România, Dan Barna. 

Șefii celor două partide sunt în discuţii, dar o decizie în acest sens va fi luată în zilele următoare.

„Este o decizie care e încă în analiză va fi evident de la USR sau de la PLUS, dar nu am hotărât încă cum va arăta, însă vorbim de un tandem – candidat la prezidenţiale şi propunere de premier, tocmai pentru a da credibilitate acestei oferte care pe 26 mai a fost semnificativ susţinută de români. USR-PLUS suntem o alianţă care foarte probabil va guverna în 2020, primul pas sunt prezidenţialele – o să stabilim în zilele următoare cum va arăta acest tandem. În momentul de faţă, discuţia este în zona care partid oferă candidatul pentru prezidenţiale, care partid oferă candidatul pentru premier. Preşedinţii celor două partide sunt evident în discuţii. În zilele următoare vom decide cum va arăta propunere de echipă pentru viitorul României”, a mai declarat Barna.

Potrivit lui Barna, deocamdată se discută de cât de larg să fie următorul pas al acordului dintre cele două partide, se introduc toate cele trei runde electorale următoare – prezidenţiale, locale şi parlamentare sau mergem pe acelaşi mecanism de a discuta despre următorul pas şi decidem doar pentru prezidenţiale în acest moment.

El a adăugat că USR consideră că alianţa trebuie să continue într-o logică a unei proporţionalităţi şi a unui echilibru prin care pe de o parte, să răspundă nevoii de motivare şi a membrilor USR şi a celor din PLUS şi, în egală măsură, să creeze o perspectivă credibilă pentru electorat.

USR nu se pupă cu PNL

„În ceea ce am discutat noi în cadrul acestei formule de negociere nu am abordat subiectul vreunei alianţe cu PNL. E previzibil ca după alegeri vor fi necesare astfel de lucruri, însă deocamdată trebuie să clarificăm modalitatea de funcţionare a Alianţei, după care vom vedea pe nişte mecanisme mai degrabă de autonomie locală. Acolo unde filialele noastre USR-PLUS în context consideră necesar un acord pentru candidat unic … nu va fi de la nivelul centrului o dispoziţie de aliniere pe acest subiect”, a răspuns Dan Barna.

USR urmează să adopte un cod de conduită, care potrivit lui Dan Barna ţine de definirea elementelor de conflict de interese, de poziţionare în partid, de transmiterea mesajelor publice.

„Un cod de conduită este un cadru de reguli pe care de comun acord îl agreem, prin votul de astăzi, dacă va fi adoptat, care nu vorbeşte de cenzură, dar vorbeşte de nişte limite şi reguli prin care un grup de oameni care vor să salveze România pot să meargă mai departe umăr la umăr în acest proces. Au fost şi colegi care au exagerat cu libertatea de comunicare publică a unor elemente şi mai ales cu modul în care au făcut-o”, a menţionat liderul USR.

Planuri mari pentru USR

USR va adera la partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) conform unei decizii luate în Comitetul politic al partidului.

„După ce am contribuit la formarea unui grup parlamentar nou, al treilea ca mărime din Parlamentul European, USR aderă la partidul european ALDE, pentru că împărtăşim valori şi idei comune şi pentru că doar în acest mod, în perspectiva unor negocieri politice care vor excede cadrul Parlamentului European, vom putea împinge subiecte care ţin atât de interesul României, cât şi de cel al USR. Vom putea participa la elaborarea politicilor familiei politice şi vom avea susţinere pentru a ne promova, vom beneficia de schimburi de bune practici în domenii cum ar fi managementul campaniilor. Vom beneficia de training-uri şi sprijin metodologic prin diferitele organizaţii sau fundaţii care depind de partid sau sunt aliate acestuia”, afirma Barna pe pagina sa de Facebook.

Totodată, calitatea de membri într-un partid european precum ALDE Europe va permite o aliniere a partidelor componente pe subiecte externe sau europene de interes, un exemplu în acest sens fiind un eventual sprijin pe subiecte privind Republica Moldova.

ALDE Europe are o puternică reţea de reprezentare la nivel european: 108 eurodeputaţi din grupul Renew Europe, a treia cea mai mare forţă politică din Europa, iar în prezent cinci din 28 de comisari europeni reprezintă ALDE Europe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.